NASA hľadá virtuálnych účastníkov pripravovanej misie k asteroidu

NETKY.SK • 16 Január 2014, 09:45 • 2 min
NASA hľadá virtuálnych účastníkov pripravovanej misie k asteroidu

WASHINGTON - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pozval ľudí, aby sa aspoň virtuálne zúčastnili na pripravovanej misii, ktorá má získať vzorky z asteroidu a priviezť ich späť na Zem. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Záujemcovia sa môžu bezplatne prihlásiť do 30. septembra tohto roku na internetovej stránke planetary.org/bennu. 

Ich mená budú uložené na mikročip, ktorý v roku 2016 poletí na palube kozmickej sondy OSIRIS-REx k planétke pretínajúcej obežnú dráhu Zeme. 

Virtuálni cestovatelia si následne budú môcť stiahnuť a vytlačiť certifikát potvrdzujúci ich účasť na kozmickom projekte.

Ak okrem toho ešte podporia misiu aj prostredníctvom Facebooku, budú dostávať aktuálne údaje o presnej "polohe" svojho mena vo vesmíre, a to od štartu sondy až do jej plánovaného návratu v roku 2023. 

"Stanete sa súčasťou výskumu slnečnej sústavy. Nie je to úžasné?" uviedol Bill Nye, šéf organizácie Planetary Society, ktorá bude spracovávať údaje záujemcov. 

Cieľom misie OSIRIS-REx je blízkozemný asteroid s označením 101955 Bennu s priemerom zhruba 500 metrov. V jeho blízkosti má sonda stráviť viac ako dva roky. 

Vzorky odobraté pomocou robotického ramena sa v špeciálnom návratovom puzdre dopravia naspäť na Zem, kde budú podrobené dôkladnej analýze. Niečo podobné sa v roku 2010 podarilo japonskej sonde Hajabusa.

Misia OSIRIS-REx má prispieť k hlbšiemu pochopeniu počiatkov formovania Slnečnej sústavy, ako aj k zlepšeniu predpovedí o dráhach asteroidov, u ktorých existuje potenciálne riziko zrážky s našou planétou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies