NASA bude skúmať asteroid: Jeho hodnota je tak veľká, že by zničila svetovú ekonomiku

NETKY.SK • 17 Január 2017, 6:30 • 2 min
NASA bude skúmať asteroid: Jeho hodnota je tak veľká, že by zničila svetovú ekonomiku

PHOENIX – Americká vesmírna agentúra plánuje vyslať raketu k obrovskej hrude kovu vo vesmíre, ktorá má hodnotu kvadrilióny dolárov.

slovakia

left justify in out

Dvesto kilometrov široký asteroid momentálne obieha medzi Marsom a Jupiterom. Tvorí ho niekoľko kovov vrátane železa, niklu a zlata.

 

Experti tvrdia, že iba železo v tomto asteroide má hodnotu 10 000-triliónov dolárov, čo je viac než dostatok peňazí na to, aby celá svetová ekonomika v hodnote 73,7 bilióna dolárov, skolabovala.

 

„Aj keby sme boli schopní zobrať veľký kus kovu a priniesť ho sem, čo by ste robili? Sedeli by ste na ňom a skrývali by ste svetovú zásobu – podobne ako korporácie kontrolujú diamanty a ochránili by ste váš trh? Čo ak by ste sa rozhodli, že ho prinesiete celý a vyriešite problém so zásobami železa na svete?,“ polemizuje vedkyňa z NASA a riaditeľka fakulty Zemského a vesmírneho výskumu na Arizonskej štátnej univerzite Lindy Elkins-Tantonová.

 

 

Asteroid, ktorý dostal názov Psyche, však zatiaľ nie je možné priniesť na zem, pretože NASA na to nemá potrebnú technológiu.

 

Misia NASA by mala odštartovať v roku 2023 a vedci by mali asteroid pozorovať. Bude im trvať sedem rokov, kým sa k nemu vôbec dostanú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona