Tip na výlet: Lednicko-valtický areál

NETKY.SK • 8 August 2014, 14:00 • 2 min
Tip na výlet: Lednicko-valtický areál

BRATISLAVA - Valtice a Lednice sú mestá v Česku v okrese Břeclav v Juhomoravskom kraji. Lednicko-valtický areál je najrozsiahlejší krajinný celok v Európe, zapísaný ako súčasť svetového a kultúrneho dedičstva UNESCO.

slovakia

left justify in out

Jeho rozloha je 283 km štvorcových. Ide o komplex zámkov, vyhliadok a rôznych krajinotvorných prvkov, ktorých sa zachovalo iba 15.

 

V minulosti patril Lednicko-valtický areál k Lichtenštajnskému panstvu. Bol vybudovaní v okolí hlavného sídla Lichtenštajnov, ktoré bolo na zámku vo Valticicach. Súčasťou areálu sú dva zámky, rybníky, parky a niekoľko ďalších drobnýách stavieb a zámkov.

 

Zámok Valtice

Zámok tvorí trojposchodová štvorkrídla budova s koniarňou, jazdiarňou, galériou, rokokovým divadlom a kočiarovňou. Z renesančného obdobia sa zachovali dve nárožné veže, od ktorých vedú nízke bočné krídla uzatvárajúce s hlavnou budovou čestný dvor. Priečelná fasáda zámockej budovy je bohato zdobená, stredová os budovy je zvýraznená vstupným portálom a vežou. Bohato vybavené zámocké interiéry boli upravované až do 18. storočia.

Zámok Lednice

Zámok s rozľahlou záhradou patrí medzi najkrajšie pamiatkové komplexy v Českej republike. Lednické panstvo získali v roku 1249 Lichtenštajnovci a patrilo im takmer 700 rokov.

Dnešnú podobu získal zámok pri rozsiahlej rekonštrukcii z polovice 19. storočia v slohu imitujúcom anglickú tudorovskú gotiku. Došlo tak k rekonštrukcii pôvodnej renesančnej stavby okolo ktorej bola už vtedy rozsiahla zahrada. Významnou úpravou prešiel zámok koncom 17. storočia, kedy bol barokovo upravený podľa plánov významného talianskeho architekta Domenica Martinelliho a Johanna Bernharda Fischera z Erlachu. Zámocká budova je veľmi bohato novogoticky zdobená.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona