Náš systém platenia daní obsadil v hodnotení až 102. priečku!

NETKY.SK • 27 November 2013, 14:58 • 2 min
Náš systém platenia daní obsadil v hodnotení až 102. priečku!

BRATISLAVA – Slovensko sa v najnovšej štúdii Paying Taxes, ktorá celkovo hodnotí systém platenia daní, umiestnilo na 102. priečke.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s minulým rokom si tak pohoršilo o dve miesta. V konkurencii okolitých krajín V4 však SR obstála najlepšie, keďže Poľsko obsadilo 113. miesto, Česká republika 122. miesto a Maďarsko 124. priečku. Štúdiu Paying Taxes vydáva Svetová banka a PwC. Podľa senior manažérky spoločnosti PwC Márie Malovcovej je v kontexte reštriktívnych konsolidačných opatrení jednotlivých štátov pokles Slovenska v celkovom rebríčku nevýznamný. "Je však potrebné tiež dodať, že tento mierny pokles v rebríčku je indikátorom, že niektoré krajiny toho pri reforme svojich daňových systémov v sledovanom období stihli urobiť viac než my," doplnila Malovcová.

Štúdia Paying Taxes 2014 pracuje s informáciami o všetkých daniach a odvodoch, ktoré musí stredne veľká firma zaplatiť v danom roku. Porovnáva pritom daňové režimy 189 ekonomík vo svete. Štúdia je súčasťou projektu o podnikaní Doing Business, ktorý pracuje s modelovou spoločnosťou. Tá je domácou výrobnou a maloobchodnou firmou strednej veľkosti, ktorá je vybraná zámerne tak, aby sa s jej podnikateľskou činnosťou mohli stotožniť firmy na celom svete. Paying Taxes 2014 bola spracovaná v období od júna 2012 do júna 2013 a vychádzala z legislatívy platnej k 31. decembru 2012.

Zo štúdie tiež vyplýva, že v tomto roku 14 ekonomík významne zvýšilo svoje celkové daňové zaťaženie alebo výšku dane, ktorú by mala "modelová firma" zaplatiť. Zároveň 14 krajín toto zaťaženie znížilo. Vo väčšine krajín sveta sa však tempo, ktorým sa daňové a odvodové zaťaženie znižuje, spomaľuje. Podľa štúdie Paying Taxes 2014 tiež 32 krajín pokračovalo v zavádzaní opatrení zameraných na zjednodušenie platenia daní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies