Náš ostrov nezvláda toľko prisťahovalcov,priznáva britský expremiér

NETKY.SK • 14 November 2014, 14:09 • 2 min
Náš ostrov nezvláda toľko prisťahovalcov,priznáva britský expremiér

LONDÝN - Bývalý britský premiér John Major vo štvrtok priznal reálnosť hrozby odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. Major sa tak vyjadril počas návštevy Berlína, kam ho pozvala vládna strana kancelárky Angely Merkelovej.

slovakia

left justify in out

Major, ktorý stál na čele Británie v 90. rokoch, poukázal na negatívne nálady voči EÚ v Británii. Za ich príčinu označil prebytok prisťahovalcov. Aj preto podľa neho vôbec po prvý raz existuje "vážna možnosť, že naši voliči by mohli hlasovať za opustenie EÚ". On sám však podporuje zotrvanie Londýna v únii, no zároveň vyzval ostatné členské krajiny na pochopenie britskej frustrácie z bloku.

 

"Tipoval by som šance Británie na odchod pod 50 percent, no ak rokovania pôjdu zlým smerom, percentuálny podiel bude rásť. So skutočnými reformami sa bude zase znižovať," povedal v Berlíne Major, podľa ktorého "náš malý ostrov jednoducho nemôže absorbovať súčasné a predpokladané počty (imigrantov), ktoré sa zvyšujú terajšou rýchlosťou". "Nie je to fyzicky ani politicky možné bez veľkej nespokojnosti verejnosti," dodal. 

 

Za to, aby Británia zostala v EÚ žiada britský premiér David Cameron, aby únia prijala reformy, ktorých súčasťou by bolo aj obmedzenie prisťahovalcov. Ak sa mu to nepodarí a jeho Konzervatívna strana zostane pri moci aj po budúcoročných voľbách, sľúbil vypísať referendum o ďalšom zotrvaní v bloku. Z októbrového prieskumu vyplýva, že takmer 45 percent Britov je za odchod z EÚ. Za zotrvanie v bloku sa vyslovilo 35 percent opýtaných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona