Nárok na pandemické ošetrovné počas jarných prázdnin vzniká len pri uzavretí školského zariadenia

NETKY.SK • 11 Február 2021, 11:25 • 2 min
Nárok na pandemické ošetrovné počas jarných prázdnin vzniká len pri uzavretí školského zariadenia

Rodičia by nemali zabudnúť na to, že ak školy pred prázdninami nebudú pre pandémiu uzatvorené, nevzniká im nárok na pandemické ošetrovné počas prázdnin.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nárok na pandemické ošetrovné rodičovi zaniká ak budú materské a základné školy v čase pred a po jarných prázdninách v prevádzke. Sociálna poisťovňa na to upozornila v tlačovej správe. Počas krízovej situácie podľa poisťovne platí to isté ako pri ostatných prázdninách. Ak bude pred začatím jarných prázdnin prerušené vyučovanie v školách rozhodnutím ministra školstva, zriaďovateľa, riaditeľa školy alebo hygienika a toto prerušenie bude trvať aj počas prázdnin, rodičia detí budú mať nárok na ošetrovné aj počas prázdnin.

 

img

O uzatvorení škôlok rozhoduje príslušný orgán. "Rodičom žiakov v škôlkach, ktoré sú v období zodpovedajúcom jarným prázdninám školákov zatvorené rozhodnutím príslušného orgánu, preto nárok na ošetrovné trvá aj v tomto období," tvrdí poisťovňa. Ak orgán uzavrie škôlku svojim rozhodnutím v období, ktoré zodpovedá obdobiu nastávajúcich jarných prázdnin školákov, rodičia škôlkarov v tom čase nárok na pandemické ošetrovné mať budú.

 

img

Pri nároku na ošetrovné stále platí, že pre starostlivosť o dieťa je nárok na ošetrovné iba za predpokladu, ak je zariadenie uzatvorené na základe rozhodnutia príslušného orgánu a len počas obdobia uvedenom v rozhodnutí príslušného orgánu o jeho uzatvorení. "Ak si však bude chcieť na obdobie prázdnin uplatniť nárok na výplatu ošetrovného rodič dieťaťa, ktorého materská škola alebo škola nebola uzatvorená rozhodnutím príslušného orgánu, tak nárok na pandemické ošetrovné z dôvodu starostlivosti nebude mať," upozornila Sociálna poisťovňa. Výnimku tvoria iba tí, ktorých dieťa je v karanténe alebo ochorie a potrebu starostlivosti pri karanténe alebo chorobe potvrdí lekár.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies