Nárok na dávku nemocenské majú iba študenti, ktorí sú v pracovnom pomere

NETKY.SK • 7 September 2017, 14:31 • 2 min
Nárok na dávku nemocenské majú iba študenti, ktorí sú v pracovnom pomere

BRATISLAVA - Študenti vo všeobecnosti nemajú nárok na dávku nemocenské, pretože v čase štúdia nie sú nemocensky poistení. Existencia nemocenského poistenia je totiž základnou podmienkou vzniku nároku na túto dávku.

slovakia

left justify in out

Výnimkou sú študenti, ktorí sú v pracovnom pomere, alebo majú uzatvorenú dohodu s pravidelným príjmom (okrem dohody o brigádnickej práci študentov), majú postavenie samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO), ktorá je povinne nemocensky poistená, príp. sa prihlásili na dobrovoľné poistenie a sami si platia poistné do Sociálnej poisťovne (SP) na nemocenské poistenie ako dobrovoľne poistená osoba.

 

V takomto prípade majú nárok na nemocenské a platia pre nich rovnaké pravidlá ako pre ostatných zamestnancov, dohodárov, živnostníkov a dobrovoľne poistené osoby.

 

Aké sú podmienky nároku na vznik a výplatu nemocenského, ak by študent pracujúci na základe pracovnej zmluvy, dohody, živnostenského oprávnenia či ako dobrovoľne poistený ochorel, sa dozvie na webe SP v rubrike Nemocenské. Informovať sa môže taktiež v ktorejkoľvek pobočke.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies