Národný žrebčín dnes ukázal svoje najväčšie skvosty

NETKY.SK • 1 Máj 2012, 22:21 • 2 min
Národný žrebčín dnes ukázal svoje najväčšie skvosty

Národný žrebčín dnes ukázal svoje najväčšie skvosty

slovakia

left justify in out

img

V Národnom žrebčíne (NŽ) v Topoľčiankach dnes oficiálne otvorili novú turistickú, jazdeckú a chovateľskú sezónu. V rámci Dňa otvorených dverí si tisícky návštevníkov prišli pozrieť jazdiareň žrebčína i jeho hipologické expozície. Bohatý program zahŕňal aj verejné tréningy športových koní a slávnostný galaprogram. Jeho súčasťou boli ukážky záprahového jazdenia, práca so vzácnymi lipicanskými žrebcami, gymnastika na neosedlanom koni, predvedenie športovej drezúry i Kráľovského lipicana, ktorého žrebčín daroval britskej kráľovnej Alžbete II. 
      Veľkému záujmu sa tešili aj stajne žrebčína, v ktorých si návštevníci mohli zblízka pozrieť snehobiele lipicany i ušľachtilé žrebce plemena shagya arab. „Chodíme sem každý rok s celou rodinou a vždy z toho máme krásny zážitok. Hlavne deti, ktoré si môžu koníky poobzerať a ak im to dovolia, tak aj pohladiť. To inde nezažijeme,“ povedal návštevník, ktorý do Topoľčianok prišiel z Rimavskej Soboty. Rovnaký názor mala aj návštevníčka z Bratislavy. „Je krásne počasie, sú tu nádherné kone, takže máme veľmi pekný zážitok,“ konštatovala.
      Pre návštevníkov bol pripravený aj bohatý sprievodný program. Okrem žrebčína sa v ňom predstavili aj Kaštieľ v Topoľčiankach, svoje pivnice a archív otvorili aj miestne vinárske závody a Lesy Topoľčianky zasa svoj Lovecký zámoček. Súčasťou podujatia boli aj vystúpenia folklórnych a dychových hudieb, rôzne atrakcie pre deti, vozenie na kočoch a množstvo stánkov s občerstvením. 
      Žrebčín v Topoľčiankach bol založený v roku 1921. „Dnes sa v jeho stajniach nachádza viac ako 550 kusov ušľachtilých koní z troch génových európskych zdrojov, teda lipican, hucul a shagya arab. Okrem toho sú tu aj kone plemien slovenský teplokrvník a arabský plnokrvník,“ uviedol Emil Kovalčík z NŽ. Žrebčín v súčasnosti hospodári na 1000 hektároch poľnohospodárskej pôdy a je jediným štátnym chovom koní na území Slovenska. Kone zo svojich chovov predáva do rôznych európskych krajín i zámoria.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies