Národný park Poloniny láka turistov aj na cezhraničnú cyklistiku

NETKY.SK • 7 August 2012, 11:29 • 2 min
Národný park Poloniny láka turistov aj na cezhraničnú cyklistiku

Národný park Poloniny láka turistov aj na cezhraničnú cyklistiku - Cestovanie Národný park Poloniny (NP) na severovýchode Slovenska sa stal v posledných rokoch obľúbenou lokalitou domácich ako aj zahraničných cykloturistov. Aj počas tohto leta tam prichád

slovakia

left justify in out

img

Národný park Poloniny (NP) na severovýchode Slovenska sa stal v posledných rokoch obľúbenou lokalitou domácich ako aj zahraničných cykloturistov. Aj počas tohto leta tam prichádzajú obdivovať nedotknutú prírodu v okolí vodárenskej nádrže Starina či známe drevené kostolíky. Mnohí cyklisti však vyrážajú zo spomínaného NP zároveň za turistickými cieľmi do susedného Poľska.
      Cezhraničnú cyklistiku ponúka napríklad trasa Zeleného bicykla prechádzajúca obcou Stakčín popri vodárenskej nádrži Starina na slovensko-poľský hraničný bod Ruské sedlo. Jej pokračovaním na území Poľska je cesta smerujúca do obce Roztoki Górne, z ktorej sa vydávajú cyklisti za rôznymi turistickými cieľmi poľského Bieszczadskeho parku narodoweho. 
      "Našou zastávkou po Roztokoch bola Cisna, z ktorej sme následne smerovali na bicykloch do Wetliny. Ďalší deň ráno sme sa venovali turistike výstupom na Poloninu Wetlinsku, konkrétne na chatu Puchatku. Pokračovaním nášho dvojdňového výletu bol návrat do Stakčína cez obec Runina," priblížil pre TASR turistické možnosti slovensko-poľského pohraničia nadšenec cyklistiky Peter Mrážik.
      Rodený Slovák žijúci momentálne v kanadskom Vancouveri si jazdu na bicykli po trase zaniknutých obcí pri Starine či v objatí poloninských bukových lesov obľúbil. "Cyklotrasy po kanadských cédrových lesoch sú väčšinou oveľa strmšie, takže v prípade cyklistiky v Poloninách môžeme hovoriť o klasickom turistickom crosscountry," poznamenal.
      Trasa Zeleného bicykla v dĺžke 52 kilometrov, ktorá prechádza okrem Ruského sedla, vodárenskej nádrže Starina či Stakčína aj Kolonickým sedlom a obcou Ubľa, nie je jedinou ponukou pre priaznivcov cyklistiky na severovýchode Slovenska.
      "Ďalšou známou trasou je napríklad Cyklochodník ikon, ktorý začína pri Novej Sedlici a končí pri Inovciach v okrese Sobrance. Na jeho 104-kilometrovej trase sa nachádza osem drevených kostolíkov," uviedol pre TASR Jozef Talarovič, ktorý sa podieľa takmer 10 rokov na tvorbe cyklotrás v okrese Snina. Ako dodal, za zmienku stojí aj cyklochodník planét pri Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle.
       V okrese Snina pribudnú podľa jeho slov v blízkej dobe ďalšie cyklotrasy. Mali by byť uvedené do prevádzky o niekoľko týždňov v septembri. Zo Stakčín a zo Sniny budú smerovať do Vihorlatských vrchov po trasách zaniknutých úzkokoľajok, cez ktoré sa kedysi zvážalo z lesov drevo.
      Cyklotrasy na severovýchode Slovenska využívajú okrem domácich turistov väčšinou návštevníci z Poľska a Českej republiky. V poslednom období tu pribudlo niekoľko ubytovacích kapacít určených priamo turistom na bicykli. "Žiada sa aby ich bolo ešte viac, cykloturistika je tu na vzostupe," uzavrel Talarovič.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies