Národný front vylúčil svojho zakladateľa Jeana-Marie Le Pena

NETKY.SK • 21 August 2015, 07:20 • 2 min
Národný front vylúčil svojho zakladateľa Jeana-Marie Le Pena

PARÍŽ - Francúzskeho nacionalistického politika Jeana-Marie Le Pena vylúčili dnes zo strany Národný front (FN), ktorú pred vyše 40 rokmi sám založil.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie výkonného výboru strany bolo oznámené po skončení zhruba trojhodinového disciplinárneho zasadnutia za účasti 87-ročného Le Pena, uviedla agentúra AP.

 

"Na konci dnešného stretnutia ... sa výkonný výbor Národného frontu poradil a rozhodol požadovanou väčšinou o vylúčení pána Jeana Marie Le Pena z členstva vo FN," uvádza sa vo vyhlásení strany.

 

Rozhodnutie je súčasťou komplikovaných osobných a mocenských sporov medzi Le Penom a jeho dcérou - nástupkyňou na čele strany. Podľa agentúry Reuters je motivované snahou o očistenie imidžu strany od podozrení z antisemitizmu a o posilnenie pozície šéfky strany pred jej očakávanou kandidatúrou v prezidentských voľbách.

Le Penov právnik Frederic Joachim označil dnešný verdikt výkonného výboru za "politický atentát".

 

Na disciplinárnom zasadnutí v meste Nanterre na predmestí Paríža sa zakladateľ FN bránil voči 15 obvineniam súvisiacich s jeho vyjadreniami, ktorými podľa kritikov poškodil vlastnú stranu.

 

Jean-Marie Le Pen sa však - súdiac podľa jeho doterajších krokov - nemieni vzdať bez boja. Od začiatku roka už francúzske súdy dvakrát rozhodli v Le Penov prospech, keď zrušili predchádzajúce pokusy strany o jeho odstavenie na vedľajšiu koľaj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies