Národný front chce získať časť Fillonových voličov

NETKY.SK • 5 Február 2017, 12:59 • 2 min
Národný front chce získať časť Fillonových voličov

PARÍŽ - Francúzska krajne pravicová politička Marion Maréchalová-Le Penová dnes uviedla, že cieľom Národného frontu (FN) v tejto fáze kampane pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku je získať si voličov kandidáta konzervatívcov Francoisa Fillona, ktorého poškodilo vyšetrovanie podozrenia z údajného fiktívneho zamestnávania jeho manželky.

slovakia

left justify in out

Niekoľko hodín pred tým, ako líderka FN Marine Le Penová prednesie dnes v Lyone svoj prvý veľký prejav predvolebnej kampane, jej neter Marion vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 uviedla, že medzi programami Fillona a Le Penovej sú prieniky.

Vyhlásila tiež, že Fillonova strana Republikáni (LR) stojí pred ťažkou voľbou medzi plánom A, ktorý predstavuje Fillon - mimoriadne oslabený aférou Penelopegate, a pravdepodobným plánom B, ktorý by zasa väčšina členskej základne zrejme odmietla. Maréchalová-Le Penová preto voličov konzervatívnej pravice vyzvala, aby sa "namiesto plánu B obrátili k plánu M, plánu Marine".

"Naším cieľom je obrátiť sa čiastočne aj na voličov Republikánov, lebo čelia veľmi nevyhovujúcej voľbe," vysvetlila Maréchalová-Le Penová, aj keď priznala, že voliči z primárok konzervatívcov "neboli celkom naším obvyklým elektorátom". Vyjadrila však presvedčenie, že "sú medzi nimi ľudia, ktorých dokážeme osloviť a vysvetliť im" postoje a hodnoty FN.

Na margo aféry, ktorej čelí FN v súvislosti s fiktívnym odmeňovaním poslaneckých asistentov na pôde Európskeho parlamentu, Maréchalová-Le Penová uviedla, že túto kauzu nemožno porovnávať s Fillonovou.

Predsedníčka FN Marine Le Penová dnes v Lyone prednesie prejav, v ktorom sa sústredí na sedem hlavných tém svojej kampane: Francúzsko "slobodné, bezpečné, prosperujúce, spravodlivé, hrdé, vplyvné a odolné".

Le Penová v sobotu zverejnila svoj program, s ktorým sa uchádza o hlasy voličov. Chce napríklad výrazné posilnenie bezpečnostných zložiek, odchod krajiny z bezvízovej schengenskej zóny či opätovné zavedenie francúzskej národnej meny - franku. Francúzskym občanom chce poskytnúť privilégium v podobe práce a bývania a chce obmedziť aj imigráciu cudzincov, najmä z moslimských krajín.

Prezidentské voľby sa vo Francúzsku uskutočnia v dvoch kolách - 23. apríla a 7. mája. Podľa prieskumov by sa Le Penová mala dostať do druhého kola, ale v ňom zrejme utrpí porážku.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona