Národný bezpečnostný úrad by mohol rozhodovať o blokovaní škodlivého obsahu na internete

NETKY.SK • 14 Máj 2021, 07:45 • 2 min
Národný bezpečnostný úrad by mohol rozhodovať o blokovaní škodlivého obsahu na internete

BRATISLAVA - Národný bezpečnostný úrad by mohol byť oprávnený vydať rozhodnutie o blokovaní škodlivého obsahu alebo škodlivej aktivity, ktorá smeruje do kybernetického priestoru Slovenskej republiky alebo z kybernetického priestoru a zabezpečiť aj vykonanie tohto rozhodnutia.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z navrhovanej novely zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorú vo štvrtok parlament posunul 88 hlasmi do druhého čítania. Podľa návrhu sa úrad má zároveň stať vnútroštátnym orgánom pre certifikáciu kybernetickej bezpečnosti.

 

img

„Na účely blokovania sa škodlivým obsahom rozumie programový prostriedok alebo údaj, ktorý zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident. Škodlivou aktivitou sa rozumie akákoľvek činnosť, ktorá zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident, ako podvodná činnosť, odcudzenie osobných údajov alebo citlivých údajov,” uvádza sa v návrhu. Orgány verejnej moci, prevádzkovatelia služieb a právnické a fyzické osoby by mohli byť podľa novely povinné poskytnúť úradu na plnenie jeho úloh podľa tohto zákona požadovanú súčinnosť a informácie získané z vlastnej činnosti, ktoré sú dôležité na zabezpečenie kybernetickej bezpečnosti.

 

 

Prečítajte si tiež: Vláda odobrila návrh, ktorý dopĺňa skutkovú podstatu nebezpečného obťažovania


Na základe právnej úpravy by mohol úrad rozhodnutím zakázať alebo obmedziť používanie konkrétneho produktu, procesu alebo služby, ak zistí, že takéto používanie neumožňuje alebo zásadným spôsobom sťažuje udržanie kybernetickej bezpečnosti a ohrozuje tak život alebo zdravie osôb, hospodárske fungovanie štátu, verejný poriadok, bezpečnosť alebo majetok osôb či bezpečnostné záujmy Slovenska.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies