Národný akčný plán má pomôcť zlepšovať podmienky života pre deti v núdzi

NETKY.SK • 12 Apríl 2023, 14:00 • 2 min
Národný akčný plán má pomôcť zlepšovať podmienky života pre deti v núdzi

BRATISLAVA - Zlepšovať podmienky života na Slovensku pre všetky deti, ktoré čelia neľahkým životným situáciám nie svojím zavinením, je cieľom Národného akčného plánu Európskej záruky pre deti. Komplexný materiál z dielne ministerstva práce, ktorý obsahuje výhľad do roku 2030, schválila v stredu vláda.

slovakia

left justify in out

Akčný plán opisuje východiskovú situáciu detí v núdzi na Slovensku, špecifikuje ich jednotlivé skupiny, definuje zraniteľné situácie, identifikuje základné problémy tejto skupiny detí. Zároveň popisuje navrhované opatrenia zamerané na zlepšenie prístupu detí v núdzi a ich rodín ku kľúčovým službám, programom a starostlivosti.

 

Medzi opatrenia, na ktoré sa dokument sústredí, patrí zabezpečenie účinného a bezplatného prístupu k starostlivosti v ranom detstve, k vzdelávaniu na všetkých úrovniach a k školským aktivitám, ako aj zabezpečenie bezplatného prístupu k aspoň jednému zdravému jedlu denne a ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Dôležité je tiež zabezpečenie účinného prístupu k zdravej výžive a k primeranému bývaniu.

 

Deti v núdzi sú podľa akčného plánu osoby mladšie ako 18 rokov, ktoré sú ohrozené chudobou, sociálnym vylúčením alebo zažívajú závažnú materiálnu a sociálnu depriváciu, alebo žijú v domácnostiach s veľmi nízkou pracovnou intenzitou. Dokument tiež identifikuje viaceré kategórie detí v zraniteľných situáciách, ktoré sa netýkajú priamo chudoby a sociálneho vylúčenia, ale môžu s nimi úzko súvisieť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies