Národniari podporujú iniciatívy za obmedzenie pracovnej nedele

NETKY.SK • 26 November 2016, 10:40 • 2 min
Národniari podporujú iniciatívy za obmedzenie pracovnej nedele

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) podporuje všetky iniciatívy za obmedzenie práce v nedeľu.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA predseda poslaneckého klubu národniarov Tibor Bernaťák, už pred niekoľkými rokmi SNS navrhla novelu Zákonníka práce, ktorá by upravovala prácu v nedeľu a vo sviatky. Podľa neho je dôležité, aby na Slovensku boli nastavené pravidlá tak, aby pre obyčajných pracujúcich nebolo jedinou možnosťou uživenie rodiny nedeľnou prácou na úkor času prežitého s rodinou. Bernaťák tiež poukázal, že keď sa vyprázdnia obchodné centrá, môže to rozvinúť napríklad cestovný ruch a zaplnia sa napríklad turistické chaty, múzeá či kultúrne pamiatky. „SNS podporuje radšej takto strávený čas so svojimi blízkymi,“ dodal.


Nedeľná práca na Slovensku je podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Richarda Vašečku obrovský sociálny problém. „Naši ľudia sú nútení pracovať v nedeľu najviac spomedzi všetkých krajín v Európe. To pokladám za neprijateľné a budem presadzovať a podporovať každé realistické zlepšenie tejto situácie,“ povedal pre agentúru SITA s tým, že vidí napríklad priestor na nejakú formu regulácie nedeľného predaja. Ako ukazujú prieskumy, väčšina ľudí si to podľa neho vie predstaviť. „Vo vyspelých európskych krajinách je voľná nedeľa úplným štandardom. Budem rád, keď aj u nás pôjde ekonomický rozvoj ruka v ruke so zmenšovaním počtu ľudí nútených pracovať v nedeľu,“ uviedol.


Ľudová strana Naše Slovensko je za obmedzenie práce v nedeľu. „Už teraz máme rozpracovaný návrh zákona, ktorý by zaviedol voľnú nedeľu. Mali sme to aj v predvolebnom programe. V blízkej budúcnosti prídeme s týmto návrhom,“ povedal dnes pre agentúru SITA poslanec strany Milan Uhrík.


Katolícki biskupi zintenzívňujú svoj boj za voľnú nedeľu pre všetkých. Chcú dosiahnuť, aby počas nedieľ boli všetky obchody zatvorené. Na prvú adventnú nedeľu preto adresujú veriacim pastiersky list, ktorý sa bude čítať vo všetkých katolíckych kostoloch po celom Slovensku. Advent sa začína v nedeľu 27. novembra. Podľa informácií agentúry SITA biskupi v liste vyzvú veriacich, aby v nedeľu nechodili do obchodov a nenakupovali.


Zväz obchodu a cestovného ruchu SR (ZOCR SR) považuje za nevyhnutné upraviť legislatívu týkajúcu sa otváracích hodín v maloobchodných a veľkoobchodných prevádzkach. Ako sa uvádza v stanovisku, ktoré poskytol agentúre SITA, väčšina členských štátov EÚ už prijala a dlhodobo v praxi uplatňuje zákonné obmedzenia nedeľného predaja a predaja počas dní pracovného pokoja. Výnimky sa podľa zväzu týkajú zväčša menších obchodov s čerstvými potravinami alebo obchodných prevádzok na letiskách, staniciach, nemocniciach a benzínových čerpadlách, prípadne v turistických oblastiach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies