Národné zhromaždenie predĺžilo vo Francúzsku výnimočný stav do 15. júla 2017

NETKY.SK • 14 December 2016, 08:28 • 2 min
Národné zhromaždenie predĺžilo vo Francúzsku výnimočný stav do 15. júla 2017

PARÍŽ - Poslanci Národného zhromaždenia, dolnej komory francúzskeho parlamentu, schválili v noci nadnes ďalšie predĺženie výnimočného stavu vyhláseného po vlaňajších novembrových teroristických útokoch, až do 15. júla 2017. Toto opatrenie musí ešte schváliť aj horná komora parlamentu, ktorá sa ním bude zaoberať vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

Za predĺženie výnimočného stavu, ktoré vláda zdôvodnila pretrvávajúcim zvýšeným rizikom útokov džihádistov, bolo 288 poslancov, proti hlasovalo 32 zákonodarcov Ľavicového frontu (FG), Republikánov (LR) a zelení.

 

Ide o piate predĺženie od útokov z 13. novembra 2015, ku ktorým došlo v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis a vyžiadali si 130 mŕtvych. Výnimočný stav, najdlhšie trvajúci od tzv. Alžírskej vojny (1954-62), tak bude platiť aj počas dvojkolových prezidentských volieb, ktoré sa budú konať v apríli a v máji, ako aj počas júnových parlamentných volieb.

 

Polícii poskytuje rozšírené právomoci, napríklad môže robiť domové prehliadky alebo zatýkať podozrivé osoby bez súdneho príkazu. Ľudskoprávne organizácie to však kritizujú a spochybňujú účinnosť tohto opatrenia.

 

V súčasnosti je v domácom väzení 90 ľudí. Celkovo sa uskutočnilo 4200 domových prehliadok, po ktorých nasledovalo 19 konaní za členstvo v teroristickej organizácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies