Národné tréningové centrum v Poprade chcú slávnostne otvoriť v novembri

NETKY.SK • 3 Október 2013, 13:20 • 2 min
Národné tréningové centrum v Poprade chcú slávnostne otvoriť v novembri

POPRAD – Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik bol vo štvrtok na kontrolnom dni v Národnom tréningovom centre (NTC) v Poprade.

slovakia

left justify in out

"Sme na konci budovania prvej etapy, ja verím tomu, že začiatkom novembra ho za účasti zástupcov UEFA slávnostne otvoríme. Je toho málo, čo je potrebné dokončiť, práce okolo hracej plochy, vo vnútri sa finišuje s obkladmi, dlažbami, nábytkom. Verím tomu, že 15. októbra to bude hotové a budeme môcť kolaudovať," zhodnotil po obhliadke Kováčik.

V rámci prvej etapy sa zrekonštruovala tribúna, ktorá má teraz kapacitu 2000 ľudí, vo vnútri sa obnovilo zázemie pre športovcov, dobudoval sa hotel a reštaurácia. Pribudol tu vyhrievaný trávnik a umelé osvetlenie. Vyhrievanie trávnika na popradskom futbalovom štadióne je unikátne v celej Európe, keďže sa realizuje pomocou termálnej vody. "Trávnik je z Maďarska a funguje to tak, že pod samotným trávnikom je asi 20-centimetrové podložie, v ktorom prúdi termálna voda a tá ho vyhrieva. Už teraz ho vyhrievame a momentálne má asi 11 stupňov," vysvetlil riaditeľ NTC Poprad Michal Mertinyák. Podľa neho má nové tréningové centrum obrovský potenciál využitia, a to aj vďaka blízkosti akvaparku a svoju úlohu zohrávajú aj neďaleké Vysoké Tatry. Mali by sem chodiť hrávať zápasy slovenské mládežnícke tímy a ambíciou vedenia NTC je dotiahnuť pod Tatry aj zahraničné a slovenské mužstvá na športové sústredenia.

Výstavba druhej etapy NTC sa začne v marci, prípadne v apríli budúceho roka. Pribudnúť by mali tribúny okolo hracej plochy, sociálne zázemie a bufety, a po dokončení bude mať štadión kapacitu 5000 ľudí. Druhú etapu by mal SFZ financovať z projektu Rekonštrukcia, modernizácia a výstavba futbalových štadiónov, ktorý schválila v tomto roku vláda SR. "Doposiaľ sa tu preinvestovalo 1,8 milióna eur, predpokladané náklady druhej etapy sú na úrovni 1,5 milióna eur," doplnil Kováčik s tým, že vedľa štadióna by malo pribudnúť aj tréningové ihrisko, ktorého výstavba by sa mala začať v roku 2015.

"Je to pre mesto Poprad krok dopredu, myslím si, že si tým upevníme postavenie medzi mestami, ktoré výrazne podporujú šport. Tento projekt by mohol pomôcť aj popradskému letisku, keďže budú sem chodiť zahraničné delegácie na sústredenia," dodal primátor mesta Poprad Anton Danko. Predbežný termín prvého zápasu stanovil Kováčik na 5. novembra, kedy by tu mala odohrať zápas reprezentácia SR do 15 rokov s rovesníkmi z Maďarska. "Verím, že aj za účasti zástupcov UEFA štadión v tomto termíne aj slávnostne otvoríme," uzavrel prezident SFZ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies