Národné policajné útvary krajín EÚ sa dohodli na spoločnom protiteroristickom centre

NETKY.SK • 9 Február 2017, 19:16 • 2 min
Národné policajné útvary krajín EÚ sa dohodli na spoločnom protiteroristickom centre

BRUSEL - Šéfovia policajných zborov z európskych krajín, ktorí sa stretli v Berlíne na dvojdňovom pracovnom zasadnutí, sa dohodli dnes na zlepšení koordinácie poriadkových síl a na zintenzívnení spoločného úsilia v boji proti terorizmu a proti rozrastajúcej sa sieti moslimských radikálov. Európsky policajný úrad (Europol) to uviedol v správe pre médiá.

slovakia

left justify in out

Takmer 100 predstaviteľov policajných útvarov z členských krajín Európskej únie, spolu s rezortnými kolegami z Nórska a zo Švajčiarska, sa v Berlíne dohodli na posilnení spolupráce medzi národnými policajnými silami.

 

"Európa čelí najvážnejšej teroristickej hrozbe za posledných viac ako desať rokov. Vzostup nadnárodnej povahy teroristických skupín a ich činnosti si vyžaduje ešte tesnejšiu spoluprácu medzi relevantnými orgánmi na presadzovanie zákona z celej Európy," uviedol pri tejto príležitosti riaditeľ Europolu Rob Wainwright.

 

Podľa šéfa nemeckej spolkovej polície Holgera Müncha sú teroristi dnešných dní "vysoko mobilní" a preto polícia môže byť v boji proti nim úspešná len vtedy, keď všetky európske bezpečnostné zložky budú navzájom spolupracovať a ich činnosť bude koordinovaná prostredníctvom nejakého ústredného orgánu.

 

Európski policajní úradníci sa dohodli, že vytvoria riadiaci výbor v rámci Európskeho centra Europolu pre boj proti terorizmu, ktorý bude - rovnako ako Europol - sídliť v Haagu. Členmi tohto riadiaceho výboru majú byť šéfovia národných protiteroristických útvarov.

 

Okrem toho sa predstavitelia policajných útvarov dohodli v Berlíne aj na vytvorení oddielov rýchleho zásahu s cezhraničnou pôsobnosťou, ktoré v prípade ohrozenia budú schopné rýchlo vypracovať protiteroristické opatrenia a plány zásahových akcií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona