Národná rada SR dnes neprijala množstvo navrhovaných zmien v zákonoch opozičných poslancov

NETKY.SK • 18 Máj 2017, 11:55 • 2 min
Národná rada SR dnes neprijala množstvo navrhovaných zmien v zákonoch opozičných poslancov

BRATISLAVA - Poslanci v NR SR majú dnes naplánované množstvo bodov na prerokovanie. Viaceré navrhované zmeny opozície neprešli.

slovakia

left justify in out

Novopostavené bytové domy nebudú naďalej musieť obsahovať aspoň jeden bezbariérový byt. Takúto podmienku chceli zaviesť do stavebného zákona poslanci hnutia OĽaNO-NOVA, plénum Národnej rady (NR) SR však ich návrh novely neposunulo do druhého čítania. Poslaneckému plénu predložili aj novelu zákona o rodine, ktorá mala upraviť výšku vyživovacej povinnosti na 45,21 eur mesačne na nezaopatrené dieťa, ktorí im taktiež neodobrili. 

 

Exekučná amnestia nateraz nebude, poslanci NR SR návrh z dielne hnutia Sme rodina zamietli. Malo to fungovať tak, že po zaplatení dlhu by boli občanovi odpustené úroky z omeškania a poplatky a správca pohľadávky by podal návrh na zastavenie exekúcie. Poslanci Sme rodina poukazovali, že podľa štatistík ministerstva spravodlivosti prebiehajú na Slovensku v súčasnosti tri milióny exekúcií. Ich zákon mal umožniť skupine asi 540.000 občanov SR splatiť svoj dlh voči správcovi pohľadávky a zastaviť exekúciu.

 

Poslanci OĽaNO-NOVA  prišli s novelou trestného zákona, ktorá by sa vzťahovala na nelegálne zamestnávanie aj slovenských občanov, nie len na zahraničných pracovníkov.  

 

Dvojtýždňovú otcovskú dovolenku ani zdieľanie rodičovských povinností neschválili nezaradenej poslankyňe Simone Petrik. Parlament dnes odmietol obe novely zákonov o sociálnom poistení, ktoré Petrik predložila. Cieľom jedného návrhu bolo, aby aj otcovia mali väčšie možnosti starať sa o deti. Cieľom druhého návrhu bolo zaviesť možnosť rozdelenia si času ošetrovania člena rodiny medzi dvoch ľudí. 

 

Možnosti odvolávania riaditeľov škôl sa meniť nebudú. Poslanci Národnej rady SR dnes nepodporili návrh novely zákona o štátnej správe v školstve a v školskej samospráve od Ota Žarnaya (nezaradený), ktorý žiadal, aby ak minister školstva a v prípade strednej zdravotníckej školy minister zdravotníctva podajú návrh na odvolanie riaditeľa školy, jej zriaďovateľ mal mať povinnosť ho akceptovať. 

 

Vysielanie reklamy v čase, keď televízor sledujú deti a mládež do 18 rokov, zakázané nebude. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž nepodporili novelu zákona o reklame od predstaviteľov ĽSNS Mariana Kotlebu, Milana Uhríka, Rastislava Schlosára a Juraja Kolesára. Okrem zákazu vysielania reklamy počas programov určených pre deti a mládež do 18 rokov navrhovali kotlebovci zakázať vysielanie reklamy aj 30 minút pred vysielaním a 30 minút po odvysielaní takéhoto programu. Ďalším cieľom novely bol celkový zákaz pôsobenia osôb mladších ako 15 rokov v reklame.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies