Národná rada sa bude dať navštíviť virtuálne

NETKY.SK • 26 Marec 2016, 17:54 • 2 min
Národná rada sa bude dať navštíviť virtuálne

BRATISLAVA - Národnú radu SR už čoskoro bude možné navštíviť aj cez internet. V najbližších týždňoch sa totiž stane súčasťou digitálneho sveta. Prostredníctvom Kultúrneho inštitútu Google (Google Cultural Institute) sa podobne ako množstvo slovenských galérií a múzeí bude dať navštíviť aj virtuálne.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR, po takmer rok trvajúcich rokovaniach, ktoré inicioval jej bývalý predseda parlamentu Peter Pellegrini, bola v uplynulých dňoch podpísaná zmluva o spolupráci. Projekt prinesie zaujímavé zábery z Bratislavského hradu aj z náprotivného sídla Národnej rady SR. Slovenský parlament sa tak pripojí k svetoznámym miestam, ako sú zámky vo Versailles alebo Biely dom vo Washingtone, ktoré sprístupnili svoje priestory a umelecké objekty online.


Z paláca Bratislavského hradu ponúkne virtuálna prehliadka zábery z reprezentačných priestorov, ktoré sú pre verejnosť bežne neprístupné a slúžia na protokolárne podujatia najvyšších ústavných činiteľov. Zariadené sú dobovým nábytkom v tereziánskom štýle a je v nich množstvo umeleckých diel, ktoré sa budú dať prezrieť až do detailov. Špeciálnou technológiou super vysokého rozlíšenia sa nasníma aj kolekcia siedmich tabuľových olejomalieb na dreve od známeho slovenského autora Albína Brunovského. Tie dominujú vstupným priestorom pred rokovacou sálou parlamentu. Chodby parlamentných výborov zasa zdobia jedinečné súbory drevených reliéfov s veľkomoravskou a náboženskou tematikou, ktoré sú za bežných okolností ukryté pred zrakmi verejnosti. Aj tieto umelecké diela budú detailne nasnímané.


S Kultúrnym inštitútom Google, ktorý vznikol v roku 2011, spolupracuje vyše 1 000 galérií, múzeí a ďalších kultúrnych inštitúcií z celého sveta. Projekt im umožňuje zdigitalizovať časť zbierok, nasnímať priestory a sprístupniť ich vďaka internetu po celom svete. Jeho súčasťou sú: Art Projekt, Projekt divov sveta a Online výstavy. Všetky diela a zábery sú dostupné online vo vysokom rozlíšení. Návštevníci portálu môžu diela na stránke vyhľadávať podľa mena autora, názvu diela, druhu diela, názvu múzea, krajiny, zbierok či časového obdobia. Diela a zbierky je možné priamo na stránke zdieľať. Viac možno nájsť na https://www.googleartproject.com.


Národná rada SR nie je prvou inštitúciou zapojenou do projektu na Slovensku. V rokoch 2014 a 2015 a aj tento rok sa doň zapojili už takmer dve desiatky kultúrnych inštitúcií na Slovensku. Konkrétne sú medzi nimi Slovenská národná galéria, Slovenské národné múzeum, Oravská galéria v Dolnom Kubíne, Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch, Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici, Východoslovenská galéria Košice, Galéria mesta Bratislava, Záhorské múzeum v Skalici, Kysucká galéria v Oščadnici, Kysucké múzeum v Čadci, Tatranská galéria v Poprade, Turčianska galéria v Martine, Bratislava Street Art Festival, Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláš, Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne a Galéria umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi. Prispieva to k zachovaniu a šíreniu slovenskej kultúry a umenia v celosvetovom meradle.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies