Národná rada odsúhlasila zmeny v dedičských konaniach

NETKY.SK • 25 September 2015, 12:21 • 2 min
Národná rada odsúhlasila zmeny v dedičských konaniach

BRATISLAVA – Účastníci dedičských konaní prebiehajúcich v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) budú môcť niektoré úkony urobiť už aj na území Slovenska. Vyplýva to z novely notárskeho poriadku, ktorú dnes schválil parlament.

slovakia

left justify in out

Ide o prijatie alebo odmietnutie dedičstva, odkazu alebo povinného dedičského podielu a o vyhlásenie, ktorého cieľom je obmedziť zodpovednosť dotknutej osoby v súvislosti s dlhmi patriacimi do dedičstva. Právne poriadky jednotlivých členských štátov EÚ sú rôzne, niektoré úkony umožňujú a iné zase nepoznajú. Z toho dôvodu je rozsah úkonov, ktoré bude môcť reálne dedič vykonať, závislý od práva, ktorým sa bude dedenie spravovať.


Popri závete si bude môcť osoba vopred zvoliť právny poriadok, ktorým sa bude dedenie v prípade jej smrti spravovať. Tento výber však bude mať isté obmedzenia. Všeobecným pravidlom je, že rozhodným právom vo veci celého dedičstva je právny poriadok štátu, v ktorom mal zosnulý obvyklý pobyt v čase smrti. Bude tu však možnosť preukázať, že v čase smrti mal poručiteľ podstatne užšie väzby na iný štát, teda iný právny poriadok.

 

Potenciálni dedičia teda budú mať akýsi nástroj na zmenu práva, ktorým sa dedenie bude spravovať. Platiť to bude iba v prípade, že poručiteľ si právo výslovne nezvolil. Pri samotnej voľbe práva pre prípad smrti si bude môcť osoba určiť len právo štátu, ktorého je v danom momente občanom, tzn. nie akéhokoľvek štátu EÚ. Ak má v danom čase viacero občianstiev, bude si môcť vybrať právo ktoréhokoľvek štátu, ktorého je občanom. Zavádza sa aj Európske osvedčenie o dedičstve, ktorým bude môcť osoba preukázať určité práva k majetku, ktorý je predmetom dedenia. Toto osvedčenie bude akceptované na celom území EÚ.


Novela ďalej precizuje právnu úpravu činnosti notárov a vedenia notárskeho úradu a odstraňuje doterajšie výkladové problémy zákonnej úpravy. Precizuje sa disciplinárna zodpovednosť notára a zamedzuje sa možnosti vyhnúť sa disciplinárnemu potrestaniu. Zvyšuje sa tiež právna istota pri úkonoch vykonávaných pred notárom. Zavádza sa podmienka úradného osvedčenia splnomocnenia pre prípady, keď sa klient nechá pri spísaní notárskej zápisnice zastúpiť. Výnimkou z tohto pravidla bude prípad zastúpenia advokátom.

 

V prípadoch úkonov u notára, keď klient neovláda požadovaný jazyk, možno využiť na tlmočenie osobu, ktorá tento jazyk ovláda bez povinného prizvania súdneho tlmočníka, čím sa znížia náklady klientov pri takýchto úkonoch. Novela sprísňuje podmienky nadobudnutia nehnuteľného majetku (pozemku) vydržaním – vyhlásenie o splnení podmienok pre vydržanie bude možné urobiť pred notárom len osobne, nie v zastúpení. Zároveň sa však upravujú podmienky pre zrýchlenie tohto procesu, ktorý je často veľmi zdĺhavý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies