Národná rada odobrila úpravu sankcií a pokút za nesplnenie daňových povinností

NETKY.SK • 22 September 2015, 12:01 • 2 min
Národná rada odobrila úpravu sankcií a pokút za nesplnenie daňových povinností

BRATISLAVA - Režim pokút a sankcií za nesplnenie daňových povinností sa upraví. Vyplýva to z novely zákona o daňovom poriadku z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorú dnes schválil parlament. Hlavným cieľom novely je motivovať daňové subjekty k riadnemu a včasnému plneniu daňových povinností. Právnou normou sa upraví výška sankcií zohľadňujúca časové hľadisko pri dodatočnom priznaní a vyrubení správnej výšky dane.

slovakia

left justify in out

Ďalšou zmenou je, že daňovníkovi sa umožní podať dodatočné daňové priznanie v lehote 15 dní aj po začatí daňovej kontroly. "Podanie bude mať za následok uloženie nižšej sankcie než v prípade vyrubenia dane správcom dane na základe výsledkov daňovej kontroly," priblížilo MF SR. Do zákona sa zavádza aj takzvaná absorpčná zásada pri ukladaní pokút. Zámerom tohto opatrenia je, že pri rozbehnutí viacerých sankčných konaní Finančnou správou voči daňovníkovi sa bude riešiť len jedno, a to s tou najvyššou pokutou.

 

"Podmienkou uplatnenia absorpčnej zásady bude dopustenie sa viacerých správnych deliktov rovnakého druhu na rovnakom úseku verejnej správy jednou osobou, za ktoré bude príslušný správca dane oprávnený uložiť úhrnnú pokutu podľa zákonného ustanovenia s najvyššou hornou hranicou sadzby," vysvetlilo MF SR.

 

Podmienkou aplikácie tejto zásady musí byť skutočnosť, že sa osoba dopustila viacerých správnych deliktov v rámci jedného zákona. Novelou zákona sa tiež upravuje možnosť použiť sumu dane z pridanej hodnoty (DPH) priznanej jej platiteľovi na úhradu nedoplatkov aj na úhradu pohľadávky členského štátu, a to na základe zaslanej žiadosti o poskytnutie medzinárodnej pomoci pri vymáhaní. Právna norma nadobudne účinnosť 1. januára budúceho roka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies