Národná protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry riešila v minulom roku 547 prípadov

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 11:46 • 2 min
Národná protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry riešila v minulom roku 547 prípadov

BRATISLAVA - Národná protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry riešila v uplynulom roku spolu 547 prípadov.

slovakia

left justify in out

Ako dnes na brífingu informoval policajný prezident Tibor Gašpar, 357 prípadov sa týkalo korupcie. Jednotka okrem tejto oblasti riešila napríklad aj prípady hospodárskej kriminality alebo poškodzovania záujmov Európskych spoločenstiev. Za tieto trestné činy obvinili vyšetrovatelia jednotky v roku 2016 spolu 260 osob, z ktorých bolo 141 obvinených z korupcie. Celkovú finančnú škodu v rámci riešených prípadov vyčíslili na 29 720 082 eur.

Podľa Gašpara žiadali obvinené osoby v minulom roku úplatky v celkovej sume 338-tisíc eur, pričom viac ako 319-tisíc eur aj reálne prevzali. Naopak, ponúkané úplatky dosahovali výšku 141-tisíc eur, pričom reálne odovzdaná suma bola 57-tisíc. "Spolu 11 osôb bolo v minulom roku obvinených v súvislosti s volebnou korupciou," uviedol Gašpar. Podľa policajného prezidenta je boj proti korupcii na Slovensku často vykresľovaný ako nulový boj, tento obraz je však zavádzajúci. "Vieme byť efektívni, kauzy nezametáme, vyšetrujeme v súlade so zákonom," vyhlásil s tým, že ak budú splnené podmienky, môže byť obvinený aj vysokopostavený činiteľ.

Z aktuálny káuz spomenul Gašpar napríklad prípad 39-ročnej Zuzany K. Tá podľa neho pôsobila ako kontrolórka majetku a financií v Bratislave a za vybavenie umiestnenia osoby v dome seniorov požadovala 5 000 eur. Tie aj prebrala, za čo bola následne obvinená. Osoba, od ktorej žiadala úplatok, v tomto prípade spolupracovala s políciou. Obvinenia 46-ročnej Kataríny H. sa zase týkali procesov v stavebnom konaní. Podľa Gašpara prijala úplatok minimálne dvakrát, v prvom prípade za predĺženie lehoty na dokončenie stavby, v druhom za povolenie na zmenu užívania stavby. Policajti v tomto prípade obvinili aj osoby, ktoré jej finančné prostriedky poskytli. 

Podľa Gašpara policajti vyšetrujú korupciu najčastejšie v oblasti sociálnych služieb, verejných obstarávaní alebo štátnej správy. Národná Jednotka boja proti korupcii NAKA disponuje 130 policajtmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona