Národná knižnica zverejnila vulgárne grafiky: Žena líže penis!

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 11:55 • 2 min
Národná knižnica zverejnila vulgárne grafiky: Žena líže penis!

BRATISLAVA - Netradičné ex librisy s erotickou tematikou zverejnila na svojej webstránke Slovenská národná knižnica. Zdigitalizované drobné grafické listy - ex librisy pochádzajú z osobnej zbierky spisovateľa a prekladateľa Karola Izakoviča-Podolinského.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Slovenskej národnej knižnice (SNK) Miriam Štefková, národná knižnica spravuje zaujímavú a rozsiahlu zbierku ex librisov na rôzne témy - od krajiny a prírody, cez architektúru, po portréty a figurálne námety.

"Jednou z tém, ktorej sa venovali prakticky všetci európski i svetoví výtvarní umelci, je aj jemná erotika a krása ženského tela," doplnila generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová, ktorú teší, že na svojom webe môžu verejnosti predstaviť 41 erotických ex librisov z archívu knižnice.

Drobné grafiky, nazývané aj knižné značky, sú obľúbenou témou výtvarných umelcov už niekoľko storočí. K najpoužívanejším technikám pri tvorbe ex libris patrí drevorez, drevoryt, medirytina, kameňotlač a oceľoryt. Zverejnené erotické ex librisy pochádzajú z dielní širokého spektra umelcov a tvoria len malý zlomok celej početnej zbierky v depozite SNK. "SNK bude v zverejňovaní zdigitalizovaných diel, na ktoré sa už nevzťahuje autorsko-právna ochrana pokračovať aj v priebehu najbližších týždňov. Voľne sprístupňovať zdigitalizované diela je možné, až keď sa stanú z pohľadu autorských práv voľnými, teda po uplynutí 70 rokov od smrti ich autorov," pripomenula Štefková. 

SNK sa podarilo zdigitalizovať ex librisy a sprístupniť ich verejnosti v rámci národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies