Národná diaľničná spoločnosť sa vysmieva do tváre obyvateľom Liptova, tvrdí primátor Ružomberka

NETKY.SK • 30 August 2017, 16:40 • 2 min
Národná diaľničná spoločnosť sa vysmieva do tváre obyvateľom Liptova, tvrdí primátor Ružomberka

RUŽOMBEROK - Ružomberskú radnicu poburuje neustále odkladanie dostavby diaľničného úseku D1 medzi Hubovou a Ivachnovou, ktorý mal byť podľa pôvodných plánov hotový v júni 2017. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) podľa posledných informácií predpokladá dokončenie jeho výstavby do piatich rokov.

slovakia

left justify in out

"Je to výsmech do tváre všetkých Ružomberčanov, obyvateľov regiónu a celej motoristickej verejnosti," uviedol primátor Igor ČomborŽ

"Pôvodná výstavba úseku mala trvať 3,5 roka. NDS a Ministerstvo dopravy a výstavby SR vydali vyhlásenie, v ktorom potvrdzujú svoj záujem a vôľu pokračovať v realizácii diela so zohľadnením nových geologických podmienok tak, aby bolo možné sprejazdnenie úseku do konca júna 2019. Nový odhad NDS na predbežný sklz 4,5 až 5,5 roka je v kontexte vydaného vyhlásenia a už vybudovaných mostných betónových konštrukcií skutočne absurdný," skonštatoval Čombor.

 

NDS v reakcii uviedla, že problém dokončenia úseku D1 Hubová - Ivachnová intenzívne rieši a pravidelne a intenzívne rokuje o jeho dokončení. "Zdôrazňujeme, že každý ďalší krok, ktorý NDS vykoná, je pod podrobnou kontrolou Európskej únie. Akékoľvek stavebné práce na razení tunela Čebrať sa môžu začať robiť až po vydaní právoplatného záverečného stanoviska EIA. Bez neho Európska únia stavbu neuhradí," vysvetlila hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

 

Neustále odkazovanie na proces EIA je podľa ružomberskej radnice za pomyselnou hranicou únosnosti. Čombor pripomenul, že v roku 2019 ružomberská celulózovo-papierenská spoločnosť Mondi SCP spustí výrobu na novom papierenskom stroji, ktorý je strategickou investíciou vlády SR. "S tým súvisiaci ďalší nárast dopravy bude pre Ružomberok bez dobudovania diaľnice doslova ekologickou katastrofou," skonštatoval.

 

Ministra dopravy a výstavby SR Árpáda Érseka preto žiada o vyvodenie personálnej zodpovednosti voči vedeniu NDS. "Zjavne koná účelovo a v rozpore s prijatým rozhodnutím a národným cieľom z programového vyhlásenia vlády čo najskoršie dobudovať diaľnicu D1," dodal Čombor. Hovorkyňa rezortu Karolína Ducká sa vyjadrila, že spolu s NDS robia všetko pre to, aby bol nový úsek diaľnice bezpečný a postavený čím skôr.

 

S výstavbou diaľničného úseku D1 Hubová - Ivachnová sa začalo v decembri 2013. Podľa pôvodných plánov mal byť dokončený už pred dvoma mesiacmi, práce sú však pre riziko zosuvu svahu pod Čebraťom pozastavené už viac ako dva roky. Cez Ružomberok denne prejde 30.000 až 40.000 áut. Táto dopravná záťaž spôsobuje podľa dolnoliptákov aj znečisťovanie životného prostredia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona