Národná diaľničná spoločnosť opravila vozovky diaľnic a ciest za 10,3 mil. eur

NETKY.SK • 29 December 2014, 17:04 • 2 min
Národná diaľničná spoločnosť opravila vozovky diaľnic a ciest za 10,3 mil. eur

BRATISLAVA - Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) v roku 2014 investovala do opráv a údržby vozoviek diaľnic a rýchlostných ciest v celkovej dĺžke vyše 267 kilometrov takmer 10,28 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Ako v pondelok informoval hovorca NDS Michal Fúrik, opravené vozovky výrazne zvýšia bezpečnosť motoristov. Z uvedenej sumy išlo na diaľnice 7,1 mil. eur a na rýchlostné cesty 3,2 mil. eur.

 

Obnovených je tak 1,8 mil. štvorcových metrov vozoviek, z toho na diaľniciach 1,3 mil., na rýchlostných cestách a cestách I. triedy 500 tis. štvorcových metrov. "Na vozovke sa menil opotrebovaný povrch, odstraňovali sa nerovnosti a vyjazdené koľaje, či zdrsňoval a vyrovnával povrch vozovky v súvislosti s výskytom tzv. aquaplaningu. Realizovali sa aj regeneračné postreky a nátery," priblížil Fúrik. Najviac vozoviek bolo opravených v Prešovskom a Trnavskom kraji, a to 242 tis., resp. 157 tis. štvorcových metrov. 

 

Diaľničiari vymenili opotrebovaný povrch vozoviek na úsekoch D1 medzi križovatkami Petrovany a Lemešany, Fričovce a Široké a za odpočívadlom Hybe v smere do Liptovského Hrádku. Povrch vozovky obnovili aj na úsekoch D2 pred križovatkou Malacky a za križovatkou Stupava v smere do Bratislavy či pri odpočívadle Závod medzi križovatkami Malacky a Kúty. Opravili tiež vozovku R2 - I/50 v Košiciach na úseku medzi križovatkami Optima a VSS, na R1 za obcou Vlčkovce v smere do Nitry, pri obci Trnavá Hora v smere do Žiaru nad Hronom. 

 

NDS zároveň obnovila alebo opravila 53 mostných záverov za vyše 2,3 mil. eur. Mostné závery prepájajú betónovú (nosnú) konštrukciu mosta s opornou spodnou časťou. Ide o dilatačné zariadenie, ktoré znižuje dynamické účinky v nosnej konštrukcii mosta. 

 

Diaľničiari testujú nový typ smerových stĺpikov na štyroch úsekoch diaľnic. Alternatívne riešenie by malo zvýšiť bezpečnosť vodičov. Nové smerové stĺpiky sú na D1 medzi odpočívadlom Hrádok a križovatkou Lúka a medzi odpočívadlom Zamarovce a križovatkou Nemšová (v oboch prípadoch v oboch smeroch), ako aj na D2 medzi križovatkou Jarovce a hranicou SR/Maďarsko a na D4 medzi križovatkou Jarovce a hranicou SR/Rakúsko. Výška investície je 39,5 tis. eur. Výsledky testovania alternatívneho osadenia nových typov smerových stĺpikov budú známe v priebehu budúceho roka. 

 

"Národná diaľničná spoločnosť zahustila osadenie smerových stĺpikov, doplnila odrazové prúžky pod každý zvodidlový nadstavec a na mostoch doplnila modré smerové stĺpiky s modrými odrazovými prúžkami. Tie majú vodičovi signalizovať, že sa blíži alebo priamo nachádza na moste, na ktorom sa v prípade nepriaznivých poveternostných podmienok vyskytujú hmly a v zimnom období námrazy," uviedol Fúrik. Opatrenia, ktoré vznikli v spolupráci s políciou a ministerstvom dopravy, by mali výrazne zlepšiť viditeľnosť vozovky a orientáciu vodiča počas jazdy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona