Národná banka Slovenska očakáva pokles ziskovosti bánk

NETKY.SK • 24 November 2016, 14:31 • 2 min
Národná banka Slovenska očakáva pokles ziskovosti bánk

BRATISLAVA - Ziskovosť bankového sektora na Slovensku pravdepodobne bude klesať. Ako skonštatovala Národná banka Slovenska (NBS), vzhľadom na pokles čistých úrokových príjmov sa zvyšuje riziko udržateľnosti obchodných stratégií bánk. Na základe simulácie ziskovosti možno predpokladať pokles v roku 2017 a v menšej miere aj v rokoch 2018 a 2019. Dôvodom je najmä výrazný pokles úrokových príjmov z retailových úverov na bývanie, ktorý je dôsledkom legislatívnej zmeny v oblasti stanovenia maximálneho poplatku za predčasné splatenie týchto úverov.

slovakia

left justify in out

Ako na štvrtkovej tlačovej konferencii povedal riaditeľ odboru politiky obozretnosti na makroúrovni v NBS Marek Ličák, ziskovosť bánk bola v tomto roku vystavená viacerým negatívnym trendom, hoci výsledná ziskovosť vzrástla kvôli jednorazovým mimoriadnym vplyvom (predaj podielov Visa). Ku koncu septembra zisk bánk síce rástol o 6 %, avšak po odrátaní jednorazových vplyvov zisk klesol o 8 %. “Simulácia naznačuje možné výraznejšie zníženie ziskovosti v roku 2017, s ďalším miernym poklesom v rokoch 2018 a 2019, celkovo až o 40 % až 50 %,“ doplnil Ličák.


Pokles ziskovosti sa môže podľa Ličáka prejaviť na nižšej miere schopnosti tvoriť kapitál. V prípade potreby je podľa neho nutné upraviť dividendovú politiku bánk. Ako doplnil výkonný riaditeľ útvaru dohľadu nad finančným trhom v NBS Vladimír Dvořáček, banky musia plniť určité kapitálové požiadavky a ak ich nebudú schopné plniť, nebudú môcť odvádzať dividendy do zahraničia. V súčasnosti však podľa neho všetky banky plnia kapitálové požiadavky. Banky však majú podľa neho ešte dostatok času na to, aby sa pripravili.


V budúcom roku je možné podľa Ličáka očakávať výrazný pokles úrokových príjmov z retailových úverov na nehnuteľnosti. Ide o dôsledok zmeny v oblasti maximálneho poplatku za predčasné splatenie. Refinančné úvery sa podľa Dvořáčka približne zdvojnásobili. Vplyv však mal podľa neho aj pokles úrokových sadzieb a zostrenie konkurencie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies