Národná banka Slovenska dosiahla vlani zisk 102,2 milióna eur

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 10:32 • 2 min
Národná banka Slovenska dosiahla vlani zisk 102,2 milióna eur

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska (NBS) dosiahla za minulý rok zisk vo výške 102,2 milióna eur. V porovnaní s rokom 2013 sa znížil, keďže vtedy centrálna banka hospodárila so ziskom takmer 490 miliónov eur. Vyplýva zo Správy o výsledku hospodárenia NBS za minulý rok, ktorú v úvode 13. rokovacieho dňa 51. schôdze Národnej rady (NR) SR predstavil guvernér NBS Jozef Makúch.

slovakia

left justify in out

Hlavným zdrojom výnosov centrálnej banky boli v roku 2014 úrokové výnosy z dlhopisov vo výške 364,6 milióna eur. Čisté prevádzkové náklady NBS za minulý rok predstavovali 58,9 milióna eur.

 

Poslanci zároveň diskutovali aj o Správe o stave a vývoji finančného trhu za rok 2014. Z nej vyplýva, že slovenský bankový sektor vlani zaznamenal nárast zisku. Medziročne sa zvýšil o 0,7 % na 560 miliónov eur. Trhové riziká v bankovom sektore na Slovensku zostali na nízkej úrovni, mierne sa však zhoršila likvidita bankového sektora. Významným rizikom naďalej ostáva koncentrácia bánk voči krajinám, ktoré sa považujú za rizikové.

 

Po prerokovaní tejto správy budú poslanci pokračovať v diskusii o ďalších bodoch programu. Na rad by sa mala dostať aj očakávaná diskusia o privatizácii Slovenských elektrární, o ktorej rozhodla vláda Mikuláša Dzurindu v roku 2002. Informáciu si vyžiadala od vlády opozícia. Kabinet predložil do parlamentu deväťstranový dokument, v ktorom privatizačný proces kritizuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies