Narodenie kráľovského dieťaťa oznámia tradične - najprv kráľovnej

NETKY.SK • 22 Júl 2013, 11:56 • 2 min
Narodenie kráľovského dieťaťa oznámia tradične - najprv kráľovnej

LONDÝN - Po prevoze Kate - manželky britského princa Williama - do nemocnice sa všetci priaznivci kráľovskej rodiny netrpezlivo začali pýtať, ako sa dozvedia o narodení dieťaťa.

slovakia

left justify in out

Odpoveď je krátka, uviedla tlačová agentúra AP s tým, že treba ignorovať všetky sociálne siete, až kým nepríde oficiálne oznámenie z Buckinghamského paláca. Protokol vyžaduje, že o narodení dieťaťa najskôr musí byť informovaná kráľovná, a až potom verejnosť. V súlade so starobylou kráľovskou tradíciou sa verejnosť dozvie o narodení z malého oznamu, ktorý umiestnia pred Buckinghamským palácom.

Presne rovnakým spôsobom úrady oznámili narodenie princa Charlesa v roku 1948 a princa Williama v roku 1982. Teraz sa však časy zmenili a kráľovský palác narodenie dieťaťa oznámi aj prostredníctvom sociálnych sietí, aby sa o tom dozvedelo viac ľudí.

Podľa informácií z paláca vyzerá proces nasledovne: keď sa narodí dieťa, lekári podpíšu dokument s kráľovskou hlavičkou, na ktorom bude pohlavie dieťaťa a čas jeho narodenia. Dokument je úsečný a oficiálny, daný protokolom. V texte bude napísané niečo ako - vojvodkyňa z Cambridgea v zdraví porodila princa alebo princeznú. Možno sa tam uvedie aj váha dieťaťa.

Kráľovský pomocník dá bulletin úradníkovi, ktorého úlohou je odniesť ho do paláca. Cesta trvá zhruba 15 minút a takmer určite ju budú vysielať naživo pre milióny divákov po celom svete.

Keď už bude dokument v paláci, umiestnia ho na drevený stojan pred kráľovským palácom, aby si ho mohla prečítať verejnosť. Vtedy novinku oznámia aj prostredníctvom sociálnych sietí Twitter a Facebook.

Spôsob oznamovania prekvapujúco pretrval celé roky, došlo iba k niekoľkým drobným zmenám, napríklad čo sa týka stojanu. Najväčším rozdielom je, prirodzene, existencia sociálnych sietí - prvý raz v dejinách sa to bude týkať narodenia kráľovského dieťaťa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies