Narodenie Ježiša Krista oslávi vyše 2,2 miliardy kresťanov

NETKY.SK • 19 December 2014, 09:13 • 2 min
Narodenie Ježiša Krista oslávi vyše 2,2 miliardy kresťanov

BRATISLAVA - Narodenie Ježiša Krista - sviatky jeho vtelenia, sviatky vykúpenia, pokoja a lásky - oslávia 24. a 25. decembra vyše 2,2 miliardy kresťanov na celom svete.

slovakia

left justify in out

Presný dátum Narodenia Pána asi pred dvetisíc rokmi známy nie je. Slávenie 25. decembra ako narodenie Ježiša je doložené prvý raz v roku 336 v Ríme. Keďže 25. marca sa všeobecne slávil sviatok Zvestovania Pána, keď archanjel Gabriel zvestoval Márii, že bude Kristovou matkou, tak o deväť mesiacov (čo je čas vývinu dieťaťa v tele matky) sa stanovil symbolický deň Narodenia Pána práve na 25. december. 

 

Podľa inej hypotézy - dejinno-náboženskej, ktorá hovorí o christianizácii a novej kresťanskej interpretácii rímskeho sviatku narodenia Slnka - Natalis Solis invicti, kresťania tento pohanský sviatok nanovo interpretovali v kresťanskom duchu. Rímski kresťania sviatok Slnka začali sláviť ako vlastný sviatok narodenia Krista ako Slnka na základe biblických citátov. Napríklad Kristus ako Slnko spravodlivosti - Sol Iustitiae, alebo Kristus - Svetlo sveta. Tento dátum bol všeobecne prijatý a veľmi rýchlo sa ujal. Svätý Ján Zlatoústy (347-407) vo svojej kázni prednesenej v roku 386 v Antiochii argumentoval, že rozhodnutie sláviť Božie narodenie 25. decembra je správne a bolo potvrdené rýchlym prijatím tohto sviatku v celom kresťanskom svete, od Trácie po Cádiz.

 

Ježiš sa narodil v Betleheme (hebrejsky Dom chleba), v meste asi osem kilometrov južne od Jeruzalema, v rodisku kráľa Dávida. Sem prišiel kvôli sčítaniu obyvateľstva Jozef z Nazaretu so svojou snúbenicou Máriou a tu (podľa tradície v jaskyni za mestom) sa narodil Ježiš.

 

Na základe odlišných tradícií slávia kresťania rôznych cirkví Vianoce v odlišných termínoch. Katolíci, evanjelici či iné protestantské cirkvi a časť pravoslávnych oslavuje Vianoce 24. a 25. decembra podľa gregoriánskeho kalendára. Iná časť pravoslávnych veriacich, vrátane Pravoslávnej cirkvi na Slovensku, sa riadi podľa juliánskeho kalendára a oslavuje vianočné sviatky 6. a 7. januára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies