Náročná evakuácia trajektu poškodeného požiarom sa skončila, počet obetí sa zvýšil na desať!

NETKY.SK • 29 December 2014, 19:25 • 2 min
Náročná evakuácia trajektu poškodeného požiarom sa skončila, počet obetí sa zvýšil na desať!

RÍM/ATÉNY - Taliansky premiér Matteo Renzi dnes oznámil ukončenie vyše 30-hodinovej evakuácie gréckeho trajektu Norman Atlantic, na ktorého palube vzbĺkol v nedeľu neďaleko Albánska požiar.

slovakia

left justify in out

Renzi povedal, že na palube zostal iba kapitán so štyrmi talianskymi námorníkmi, ktorí sa pokúsia trajekt zavesiť za vlečnú loď.

 

 

Po dnešnom skončení evakuácie gréckeho trajektu so stovkami ľudí na palube, ktorý pri albánskom pobreží zachvátil v nedeľu ráno požiar, objavila talianska pobrežná stráž tri ďalšie telá. Celkový počet potvrdených obetí tak stúpol na desať, zachránených bolo 427 ľudí, z toho 57 členov posádky, citovali dnes talianske noviny La Repubblica ministerku obrany Robertu Pinottiovú a ministra dopravy Marizia Lupiho.

 


      

Minister povedal, že je predčasné uvažovať, či niekto chýba. Naznačil, že lodná spoločnosť mohla na svojom zozname 478 ľudí na palube evidovať aj cestujúcich, ktorí si miesto na trajekte zakúpili, ale napokon nenastúpili. Zdôraznil, že kontrolujú zoznamy cestujúcich so zachránenými.
     

Medzi tými, čo prežili, však boli aj ľudia, ktorí na zozname lodnej spoločnosti neboli, čo naznačuje, že cestovali načierno.
     

Požiar ochromil trajekt a pokus o jeho odtiahnutie do prístavu zlyhal, keď sa pretrhlo vlečné lano, uviedla talianska tlačová agentúra ANSA.
      

"Záchranná operácia bola jednou z najkomplikovanejších pre rozbúrené more, intenzívny dážď a vietor so silou víchrice," zhrnul grécky minister pre námorný obchod Miltiadis Varvitsiotis.
      

O život prišiel Grék, ktorý skočil v nedeľu do mora v snahe dostať sa do záchranného člna, a telá štyroch ďalších obetí objavili dnes.
      

Cestujúci tvrdili, že evakuácia bola chaotická, a sťažovali sa, že na palube trajektu nebol dostatočný počet záchranných člnov.

 


      

"Mnohí z cestujúcich ušli na hornú palubu a na kapitánsky mostík," povedala jedna cestujúca gréckej súkromnej vysielacej spoločnosti Mega. "Okolo nás sa nachádzalo niekoľko nákladných a iných lodí, ale veľké vlny a dážď marili ich snahy priblížiť sa k trajektu," dodala.
     

Iný cestujúci povedal, že horúčava bola taká intenzívna, že sa im začali rozpúšťať topánky. "Uhoríme tu ako myši," vyhlásil cestujúci, ktorý sa gréckej rozhlasovej stanici Skai predstavil ako Nikos. "Nohy nás pálili a zvyšok tela sme mali premáčaný... Keď prileteli záchranné vrtuľníky, cestujúci začali panikáriť. Šliapali po sebe, aby sa dostali do vrtuľníka," uviedol 32-ročný vodič kamióna Christos Perlis. Povedal, že sa spolu s ďalším mužom pokúsil nastoliť poriadok. Najskôr mali byť evakuované deti, potom ženy a následne muži. "Ale muži nás začali biť, aby sa dostali preč ako prví. Nebrali ohľad na ženy a deti," uviedol. On sám sa dostal do bezpečia, keď skočil do koša zaveseného pod vrtuľníkom s dievčatkom v náručí.

 


      

Z dolných palúb stúpal nad trajekt dym, aj keď už požiar dostali pod kontrolu.
      

Oheň podľa všetkého vzbĺkol na spodnej palube trajektu, kde boli zaparkované autá. Loď vyslala prvý núdzový signál, keď sa nachádzala asi 55 kilometrov severne od ostrova Korfu. Dnes ráno sa podľa webových stránok monitorujúcich námornú dopravu nachádzala o niekoľko desiatok kilometrov ďalej na severozápad.
      

Trajekt Norman Atlantic, plávajúci pod talianskou zástavou, patrí gréckej trajektovej spoločnosti ANEK a plával z gréckeho prístavu Patras do talianskej Ancony.
      

Velenie nad záchrannou operáciou prevzala v nedeľu večer loď talianskeho vojenského námorníctva San Giorgio. Na záchrannej operácii sa počas noci podieľali grécke i talianske vrtuľníky a záchranné lode a tiež výletná loď Europa Cruise.
      

Príčinou vzniku požiaru na trajekte sa dnes začala zaoberať prokuratúra v talianskom Bari.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona