Naréndra Módí ako vôbec prvý indický premiér navštívi Izrael

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 16:35 • 2 min
Naréndra Módí ako vôbec prvý indický premiér navštívi Izrael

NAÍ DILLÍ - Naréndra Módí sa stane na budúci týždeň prvým indickým premiérom, ktorý navštívil Izrael. Predpokladá sa, že táto cesta prispeje k posilneniu bilaterálnych vzťahov a spolupráce medzi oboma krajinami v oblasti obrany či obchodu, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Módí pricestuje do Tel Avivu v utorok, ďalší deň absolvuje rozhovory so svojím izraelským náprotivkom Benjaminom Netanjahuom. Módí sa tiež stretne s obchodnými predstaviteľmi a v Haife navštívi cintorín, kde sú pochovaní indickí vojaci.

 

Indický premiér počas pobytu v židovskom štáte podpíše viaceré dohody v oblasti obrany, poľnohospodárstva, vodného hospodárstva, vedy, technológií, vyššieho vzdelávania a obchodu.

India, ktorá má dlhoročné väzby na arabský svet a desaťročia podporuje palestínsku otázku, v roku 1992 nadviazala diplomatické vzťahy s Izraelom.

 

Módího itinerár nezahŕňa návštevu palestínskych území. Ide o odklon od minulosti, keď indickí lídri počas návštevy Izraela tradične zavítali do mesta Ramalláh, kde sídli Palestínska samospráva. Módí sa v máji stretol aj s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

 

"Počas 70-ročnej existencie našej krajiny ešte žiadny indický premiér nenavštívil Izrael. Ide o významný krok v posilnení vzťahov medzi oboma štátmi. Väzby medzi Izraelom a Indiou sa neustále zlepšujú. Návšteva indického premiéra ešte viac posilní pozíciu Izraela," uviedol Netanjahu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona