Nárast obchodných napätí predstavuje riziko pre globálnu ekonomiku

NETKY.SK • 22 Júl 2018, 17:22 • 2 min
Nárast obchodných napätí predstavuje riziko pre globálnu ekonomiku

BUENOS AIRES - Nárast obchodných a geopolitických napätí predstavuje riziko pre rast globálnej ekonomiky, uviedli ministri financií a šéfovia centrálnych bánk skupiny G20, ktorí sa stretli v Buenos Aires, a vyzvali na zintenzívnenie dialógu. Uvádza sa to v návrhu komuniké ministrov a centrálnych bankárov, ktorý má dispozícii agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa návrhu komuniké, ktorý sa však ešte môže zmeniť, sú rozvíjajúce sa ekonomiky lepšie pripravené vyrovnať sa s externými šokmi, stále však musia čeliť výzvam spojeným s trhovou volatilitou a obrátením kapitálových tokov.

 

"Rast globálnej ekonomiky pokračuje a nezamestnanosť je na desaťročnom minime. V poslednom období je však rast menej synchronizovaný a zvýšili sa krátko- a strednodobé riziká, uvádza sa v návrhu komuniké. Medzi tieto riziká patrí "finančná zraniteľnosť, nárast obchodných a geopolitických napätí, globálne nerovnováhy, nerovnosť a štrukturálne slabý rast, predovšetkým v niektorých rozvinutých ekonomikách".

 

V návrhu sa uvádza, že na podporu rastového potenciálu ekonomík sú potrebné štrukturálne reformy, a zopakoval záväzok zo stretnutia ministrov financií G20, ktoré sa konalo v marci, že členovia skupiny sa zdržia devalvácie z dôvodu zvýšenia konkurencieschopnosti, keďže by to mohlo mať negatívny vplyv na globálnu finančnú stabilitu.

 

Ministri tiež potvrdili závery stretnutia lídrov G20 zo summitu konaného vlani v Hamburgu, na ktorom zdôraznili, že obchod je motorom globálneho rastu a zdôraznili dôležitosť multilaterálnych obchodných dohôd.

 

"Uznávame, že musíme zintenzívniť dialóg aj akcie, aby sme utlmili riziká a zvýšili dôveru," píše sa v návrhu. "Pracujeme na tom, aby sme posilnili príspevok obchodu v našich ekonomikách."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies