Napriek zákazu dodalo Nemecko pre Rijád zbrane v hodnote 40 miliónov eur

NETKY.SK • 28 Marec 2019, 12:34 • 2 min
Napriek zákazu dodalo Nemecko pre Rijád zbrane v hodnote 40 miliónov eur

BERLÍN - Napriek zákazu exportu zbraní do Saudskej Arábie spolková vláda v Nemecku schválila 40 miliónov eur na dodávku zbraní pre arabské jednotky, ktoré bojujú v Jemene. Počas dnešného dňa o tom informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Vláda v Nemecku ešte počas marca minulého roku odsúhlasila zákaz predaja zbraní krajinám, koré sú zapojené do konfliktu v Jemene. Schválené objednávky sa však mohli ešte dokončiť.

 

Po vražde Džamála Chášukdžího, ktorá sa odohrala v októbri minulého roku sa Berllín rozhodol podniknúť radikálne kroky, a to zablokovať aj už schválené objednávky, ktoré prdtým povolil. Zákaz mal byť platný do 9. marca, avšak predĺžili ho do konca mesiaca. Tento odklad mal súvis s tým, aby Berlín prehodnotil účasť Saudskej Arábie vo vojne v Jemene. 

 

 

Nemecká vláda sa rozdelila na dva tábory. Merkelovej konzervatívna strana CDU chce tieto reštrikcie zrušiť, pretože by mohli spôsobiť ťažkosti krajinám, s ktorými má Nemcko úzke obchodné styky. Európski giganti Británia a Francúzsko kritizujú nemecký postoj a tvrdia, že vďaka prijatým reštrikciám sa predaj výzbroje vyvinutej v spolupráci s nemeckými firmami do krajín Perzského zálivu nemá ako dostať.

 

img

 

Vojnový konflikt v Jemene vypukol po tom, ako šiitskí povstalci húsíovia v roku 2014 obsadili metropolu Saná. Podporu jemenskej vláde vyslovila ako Saudská Arábia, tak aj ďalšie arabské krajiny v priebehu roku 2015. Situácia sa však naďalej vyostrovala až prerástla do jednej z nahorších katastrof súčasnosti. Podľa údajov medzinárodnej organizácie OSN je viac ako 10 miliónov obyvateľov Jemenu na pokraji hladomoru. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies