Napriek výzvam na odklad sa v Burundi začali prezidentské voľby

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 09:14 • 2 min
Napriek výzvam na odklad sa v Burundi začali prezidentské voľby

BUJUMBURA - V africkom Burundi sa dnes konajú prezidentské voľby, ktorým v noci nadnes v rôznych častiach krajiny predchádzala séria výbuchov a prestreliek. Voľby sa konajú v napätej atmosfére a opozícia oznámila, že ich bude bojkotovať.

slovakia

left justify in out

Dôvodom na bojkot a príčinou krízy v Burundi je rozhodnutie úradujúceho prezidenta Pierra Nkurunzizu uchádzať sa o znovuzvolenie do najvyššieho úradu po tretíkrát napriek tomu, že v súlade s ústavou možno prezidentskú funkciu zastávať len dvakrát po sebe.

 

Nkurunziza však tvrdí, že jeho prvé funkčné obdobie sa nezapočítava, keďže nebol zvolený priamo voličmi, ale parlamentom. Za pravdu mu dal aj ústavný súd.

 

Opozícia a aktivisti však s touto interpretáciou nesúhlasia a v uplynulých mesiacoch organizovali pouličné protesty, ktoré sprevádzali aj násilnosti. Začiatkom mája, po niekoľkých týždňoch protestov, sa v Burundi odohral neúspešný pokus o štátny prevrat, ktorého aktérmi boli vysokopostavení armádni dôstojníci.

 

Nkurunzizovi odporcovia upozorňujú, že jeho rozhodnutie uchádzať sa o znovuzvolenie nielen protirečí ústave, ale podkopáva aj mierovú dohodu z roku 2006, ktorá ukončila 13 rokov trvajúcu občiansku vojnu medzi väčšinovým kmeňom Hutuov a menšinovými Tutsiami s vyše 300.000 obeťami.

 

Vývoj v Burundi vyvoláva znepokojenie aj v susednej Rwande, ktorá má podobné etnické zloženie a tragickú skúsenosť s genocídou z roku 1994, pri ktorej prišlo o život vyše 800.000 ľudí, zväčša Tutsiov a umiernených Hutuov.

Západní darcovia a africké štáty pritom vládu v Burundi vyzvali, aby vzhľadom na napätie v spoločnosti, násilnosti i reštrikcie úradov voči nezávislým médiám voľby odložila. Burundská vláda však tieto výzvy odmietla a prisľúbila, že voľby budú spravodlivé a v súlade so zákonom. Africká únia však deklarovalo, že v danej situácii voľby v Burundi nemôžu byť férové a rozhodla sa na ne nevyslať svojich pozorovateľov.

 

V Burundi dnes otvorili vyše 11.000 volebných miestností. Právo hlasovať má 3,8 milióna voličov. Voliť sa začalo o 06.00 h SELČ, volebné miestnosti sa zatvoria o 17.00 h SELČ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies