Napriek rastu záujmu Slováci v investovaní do zlata zaostávajú

NETKY.SK • 21 Júl 2010, 07:23 • 2 min
Napriek rastu záujmu Slováci v investovaní do zlata zaostávajú

Napriek rastu záujmu Slováci v investovaní do zlata zaostávajú - Slovensko V dôsledku obáv o svoj majetok začali Slováci viac investovať do zlata. V porovnaní s ostatnými krajinami však v tomto trende ešte naďalej zaostávajú.

slovakia

left justify in out

V dôsledku obáv o svoj majetok začali Slováci viac investovať do zlata. V porovnaní s ostatnými krajinami však v tomto trende ešte naďalej zaostávajú. "Slovenský investor začína objavovať zlaté tehličky a mince ako formu ochrany majetku pred infláciou a záujem o ne sa za posledné roky značne zvýšil," konštatoval pre TASR obchodný riaditeľ spoločnosti Gold Invest Slovakia Juraj Polák, ktorý odporúča držať si 5 % majetku v zlate a 10 - 25 % v hotovosti.
      Investovanie do cenných kovov je však napriek rastúcemu záujmu v SR ešte stále skôr raritou ako bežnou praxou. "Vzhľadom na prebiehajúci nepriaznivý vývoj svetových ekonomík a s tým súvisiacu rastúcu nedôveru investorov v dve najsilnejšie meny je u nás kúpa fyzického zlata alebo striebra stále skôr výnimočným javom," zhodnotil situáciu poradca spoločnosti IQ Invest Slovakia Juraj Lukačovič. Dôvodom je okrem konzervatívnosti slovenských investorov najmä nedostatok kvalitných investičných informácií zacielených na malých a stredných investorov.
      V dôsledku zvýšeného dopytu vo svete dosahujú ceny zlata historické maximá. "Hlavným dôvodom je spôsob riešenia finančnej krízy a následnej recesie, ktorým je nalievanie peňazí do finančného sektora na podporu úverovania," vysvetlil analytik X-Trade Brokers Kamil Boros. Takéto riešenie vytvára tlak na oslabovanie papierových mien, a tak investori hľadajú útočisko práve v zlate ako v uschovávateľovi hodnôt.
      Odborníci odhadujú, že záujem Slovákov o investičné zlato by sa mal aj naďalej zvyšovať a približovať západoeurópskym trendom. "Rastúce zadlžovanie sa štátov vyspelých ekonomík spôsobuje prehlbujúcu sa nedôveru v "nekryté meny" a potenciálne riziko hyperinflácie či menovej reformy, ktorú sme už mali možnosť v minulosti niekoľkokrát zažiť," podčiarkol Lukačovič
      Potenciálni investori by si však mali preveriť spoločnosť, od ktorej si chcú kúpiť investičné zlato. "Najbezpečnejšou formou nákupu investičného zlata je nákup cez obchodníka s investičným zlatom, ktorý je registrovaný na Puncovom úrade SR a má zmluvný vzťah s výrobcami investičného zlata - mincovňami. Zlaté tehličky sa nakupujú s certifikátom pravosti, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou každej tehličky a garantuje pravosť a čistotu zlata.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies