Napriek požiaru skladov sa karneval v Riu de Janeiro predvedie v plnej kráse

NETKY.SK • 3 Marec 2011, 13:40 • 2 min
Napriek požiaru skladov sa karneval v Riu de Janeiro predvedie v plnej kráse

Napriek požiaru skladov sa karneval v Riu de Janeiro predvedie v plnej kráse

slovakia

left justify in out

img

Otvárací ceremoniál tradičného veľkolepého karnevalu v Riu de Janeiro sa začne v piatok 4. marca odovzdaním kľúčov od mesta kráľovi Momo. Táto mytologická postava otvára všetky podujatia karnevalu: Mómos, v gréckom bájosloví syn bohyne noci Nyx, je bojom hany a hlúposti.
      Karneval v Riu patrí medzi najvýznamnejšie akcie zábavného priemyslu v Brazílii. Trvá štyri dni a štyri noci pred 40-dňovým predveľkonočným pôstom. Uskutočňuje sa každý rok a svojou veľkoleposťou priťahuje na seba pozornosť celého sveta.
      Územie terajšej brazílskej metropoly objavili 1. januára 1502 portugalskí moreplavci. O 60 rokov neskôr založili Rio de Janeiro.
      História moderného brazílskeho karnevalu sa začala písať v roku 1641, keď dobyvatelia zatúžili po zábave v štýle európskych bálov a maškarád. Podrobené indiánske obyvateľstvo spolu s otrokmi z Afriky vítalo karneval ako vhodnú príležitosť na zábavu, do ktorej preniesli svoje dávne pohanské tradície, miestnu indiánsku a dovezenú africkú kultúru.
      V 20. storočí sa karneval v Riu stal neobmedzeným zdrojom zábavy, ale i výnosného obchodu. Začali ho navštevovať milióny ľudí - aj významné osobnosti šoubiznisu z celého sveta. Jeho bujarý rozmach v 80. a 90. rokoch minulého storočia zastavilo rozširovanie choroby AIDS. Karneval, dovtedy sprevádzaný výraznou sexuálnou uvoľnenosťou, nabral nové smerovanie; mnohí návštevníci začali byť opatrnejší. Na karnevale však naďalej dominovali atraktívne farby kostýmov, masiek a čiastočne obnažené telá vlniace sa vo vzrušujúcom víre samby.
      Najvýznamnejšou oficiálnou súčasťou karnevalu je štvordňová karnevalová promenáda škôl samby na sambodróme. Štrnásť škôl samby - každá s tisíckami členov a niekoľkými alegorickými vozmi v sprievode - sa zúčastňuje na tanečnom pochode v nedeľu a pondelok. Školy súťažia o čo najlepšie umiestnenie.
      Na svoje vrcholné vystúpenie na karnevale, ktoré je pre každého účastníka vyznamenaním, sa tešia celý rok. Každá škola má svoju tému, na ktorú pripravuje program, veľkolepé kostýmy i alegorické vozy. Sprievod, počas ktorého majú školy 60-75 minút na predvedenie "malej opery", sa vyznačuje neuveriteľnou farebnosťou, tancom a výrazným sexuálnym podtextom, ktorý napriek oficiálnemu zákazu často prezentuje najmä absolútna ženská, ale i mužská nahota.
      Vlani brazílsky sudca rozhodol, že ako kráľovná môže ísť v slávnostnom karnevalovom sprievode v Riu de Janeiro sedemročné dievča. Úloha kráľovnej sa na karnevale zväčša prideľuje zvodným modelkám a herečkám, ktoré sú počas sprievodu oblečené veľmi sporo. Organizácie na ochranu práv detí tvrdili, že táto rola nie je pre také malé dievčatko vhodná. Potvrdilo sa to, keď plačúcu Juliu Liru dva razy na začiatku vystúpenia musela tíšiť v náručí jej matka.
      Vo februári tohto roka karneval ohrozil požiar budov, v ktorých sa skladujú kostýmy a dekorácie sambových skupín. Starosta Ria de Janeiro však v televízii vyhlásil, že všetky skupiny pôjdu tento rok v karnevalovom sprievode tak, ako plánovali, a "Samba City" do slávnosti zrekonštruujú.
      Karneval priláka každoročne do mesta okolo 700.000 návštevníkov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies