Napriek justičnému štrajku bude 1400 pojednávaní

NETKY.SK • 19 Február 2015, 09:36 • 2 min
Napriek justičnému štrajku bude 1400 pojednávaní

BRATISLAVA – Zamestnanci slovenských súdov vstúpili do historicky prvého jednodňového výstražného štrajku. Všetkých 62 okresných a krajských súdov dnes bude fungovať v obmedzenom režime. Najnevyhnutnejšie činnosti sa bude snažiť zabezpečiť vedenie súdov a sudcovia, ktorých sa štrajk netýka.

slovakia

left justify in out

Účasť na štrajku potvrdilo vopred Odborovému zväzu justície 93,2 percenta súdnych úradníkov. Odborári upozornili, že štrajk môže súdy ochromiť. Vedenia súdov a minister spravodlivosti Tomáš Borec prisľúbili, že ostanú pre ľudí otvorené.

 

Presný termín štrajku oznámili justičné odbory z taktických dôvodov len tri dni vopred. Sudcovia tak majú aj na dnešný deň naplánovanú prácu a nezrušili veľa pojednávaní. "Podľa nášho portálu to vychádza na viac ako 1400 pojednávaní," informovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

 

Situácia na jednotlivých súdoch sa pritom líši. Na Krajskom súde v Trnave nadnes nie napríklad vytýčené žiadne pojednávanie, informovala jeho hovorkyňa Katarína Pagáčová. Na okresných súdoch v jeho obvode odročili spolu 181 pojednávaní. Všetky pojednávania zrušil aj Krajský súd v Trenčíne, o čom informoval jeho hovorca Roman Tarabus.

 

Na Krajskom súde v Žiline je naplánovaných iba osem pojednávaní týkajúcich sa dôchodkového zabezpečenia, vysvetlil hovorca Jozef Michňa. Krajský súd v Nitre bude podľa hovorcu Mária Pivarčiho dnes fungovať v štrajkovom režime. Na košickom Krajskom súde rozhodnú o pojednávaniach vytýčených nadnes zákonní sudcovia, uviedla hovorkyňa Marcela Gálová.

 

Na súdoch by aj dnes mali byť otvorené podateľne. Niekde však budú prijímať iba osobne podané veci a elektronická podateľna fungovať nebude. Zabezpečené by tiež mali byť pohotovostné služby. Súdy by tak mali rozhodovať v krátkych lehotách o predbežných opatreniach, väzbe a ďalších záležitostiach, ktoré nestrpia odklad.

 

Zamestnanci súdov vstúpili do štrajku so štyrmi požiadavkami, pričom zlepšenie ich ekonomicko-sociálnej situácie je až na štvrtom mieste v poradí. O zvýšenie platov sa usilujú bezvýsledne už od roku 2012.

 

V prvých troch bodoch žiadajú navýšenie rozpočtu justície o štvrtinu, zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov a prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii.

 

Minister spravodlivosti Tomáš Borec minulý týždeň oznámil, že sa jeho rokovania s ministrom financií posunuli a jeho "optimizmus sa predbežne napĺňa". Po týždni však ministri nič konkrétne nepredstavili. Premiér Robert Fico sa v stredu (18.2.) na rokovaní vlády k štrajku nevyjadril. Odkázal na šéfa rezortu spravodlivosti.

 

Súdni úradníci ostanú v deň štrajku doma. Predsedníčka Odborového zväzu justície Marta Božková informovala, že zhruba štyri stovky zamestnancov z celého Slovenska prídu do Bratislavy, kde sa k nim pridajú úradníci z bratislavských súdov. Na poludnie sa pred budovou ministerstva financií začne ich protest. Štrajkujúci zamestnanci odtiaľ budú pochodovať pred ministerstvo spravodlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies