Napolitano predstaví v stredu nového premiéra

NETKY.SK • 24 Apríl 2013, 06:58 • 2 min
Napolitano predstaví v stredu nového premiéra

RÍM - Taliansky prezident Giorgio Napolitano už v stredu zverejní meno politika, ktorého poverí zostavením novej vlády.

slovakia

left justify in out

Osemdesiatsedemročný Napolitano v utorok absolvoval rokovania s lídrami strán, s ktorými hovoril o spôsoboch riešenia súčasnej politickej krízy. Taliansko nemá vládu od februárových volieb. Tie sa skončili patom, keď sa žiadnej zo strán ani koalícií nepodarilo získať väčšinu v oboch komorách parlamentu.

Napolitano v pondelok zložil prezidentskú prísahu a stal sa tak prvou hlavou štátu, ktorá zostala na čele Talianska aj po absolvovaní prvého sedemročného funkčného obdobia. Jeho hlavnou úlohou je ukončenie vyše dvojmesačnej krízy, ktorá vznikla po voľbách pre neschopnosť politických strán vytvoriť novú vládu. Napolitano v tejto súvislosti vyzval na čo najrýchlejšie dosiahnutie dohody. Talianske politické strany sú podľa neho "hluché" k výzvam občanov na zmenu. Napolitano považuje súčasné neriešenie ekonomických problémov za "neodpustiteľné". 

Stredoľavicový blok na čele s Demokratickou stranou (PD) Piera Luigiho Bersaniho koncom februára získal väčšinu v poslaneckej snemovni, vzhľadom na slabé postavenie v Senáte však nemôže samostatne vládnuť. Bersani sa snažil dohodnúť na spolupráci s Hnutím piatich hviezd označovaným za neoficiálneho víťaza volieb, zoskupenie stavajúce na odpore verejnosti voči tradičným politikom však odmieta pomáhať ktorémukoľvek zo súperov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies