Napoleonov klobúk vydražili za takmer dva milióny eur

NETKY.SK • 17 November 2014, 07:48 • 2 min
Napoleonov klobúk vydražili za takmer dva milióny eur

PARÍŽ - Dvojrohý klobúk, ktorý kedysi nosil francúzsky cisár Napoleon Bonaparte, predali dnes na dražbe vo Fontainebleau neďaleko Paríža za 1,9 milióna eur. Aukčný dom Osenat, ktorý dražbu viedol, dnes informoval, že klobúk kúpil juhokórejský zberateľ.

slovakia

left justify in out

Chýrny klobúk bol jedným z množstva ďalších vecí francúzskeho cisára, ktoré dala do dražby monacká kniežacia rodina. Agentúra DPA uviedla, že ešte stále existuje 19 klobúkov, ktoré patrili Napoleonovi.
      

Majiteľ aukčného domu Jean-Pierre Osenat agentúre Reuters povedal, že dvojrohý klobúk bol typickou črtou Napoleona, ktorý ho nosil s rohmi nad plecami. "Každý vtedy nosil tento typ klobúka jednakým spôsobom (s rohmi vpredu a vzadu), ale Napoleon ho nosil inak, aby každý spoznal jeho siluetu na bojisku," povedal. 
      

Počas 15 rokov svojej vlády na začiatku 19. storočia mal Napoleon celkove asi 120 klobúkov. Osenat povedal, že zvyšné klobúky cisára sa nachádzajú poväčšine v múzeách. Juhokórejský záujemca zaň dnes zaplatil takmer päťnásobok očakávaných 400.000 eur. Na súčasnej dražbe sa predalo okolo tisíc kusov vecných pamiatok na Napoleona z monackej kolekcie.
      

Pred piatimi rokmi predal aukčný dom Osenat šabľu, ktorá patrila Napoleonovi, za 4,8 milióna eur, pripomenul jeho majiteľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona