Naplno sa rozbieha peľová sezóna buka a duba

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 07:24 • 2 min
Naplno sa rozbieha peľová sezóna buka a duba

BANSKÁ BYSTRICA - Prognóza vývoja peľovej situácie na nasledujúce dni je pre polinotikov priaznivá len čiastočne. Pomaly sa síce končí peľová sezóna brezy, no na celom území Slovenska naplno prebieha peľová sezóna buka a duba. V ovzduší tiež naďalej dominuje peľ drevín.

slovakia

left justify in out

"Začínajú kvitnúť ihličnany - ich peľ sa v najbližších týždňoch stane dominantným v celom peľovom spektre drevín. Pokles denných hladín peľu bude lokálne ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou, začína sa však peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré sú najvýznamnejším alergénom pre najbližšie mesiace," informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová. S oteplením budú narastať aj denné koncentrácie spór húb (plesní).

 

V uplynulých dňoch na väčšine územia Slovenska dominoval v ovzduší peľ brezy, hrabu, buka, duba, platanu a jaseňa. Denné koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovitých a tisovitých budú mať už len klesajúcu tendenciu, pribudol však peľ orecha, pagaštana, pajaseňa, smrekovca, smreka a borovice. „Kvitnú už ružovité, mrkvovité i pŕhľavovité rastliny, ihličnany a pribúda peľ silne alergizujúcich tráv z čeľade lipnicovitých," dodala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies