Napätie v Jeruzaleme narastá. Pri stretoch s políciou sa zranili stovky Palestínčanov

NETKY.SK • 10 Máj 2021, 16:40 • 2 min
Napätie v Jeruzaleme narastá. Pri stretoch s políciou sa zranili stovky Palestínčanov

JERUZALEM - Strety medzi protestujúcimi Palestínčanmi a izraelskou políciou v blízkosti mešity al-Aksá pred plánovaným izraelským nacionalistickým pochodom si vyžiadali stovky zranených.

slovakia

left justify in out

Uviedol to Palestínsky Červený kríž. Informáciu priniesla agentúra AP, podľa ktorej pri stretoch s políciou utrpelo zranenia viac ako 305 Palestínčanov, pričom 228 z nich museli ošetriť v nemocniciach. Sedem z nich je vo vážnom stave.

 

Polícia informuje o 21 ranených, pričom traja príslušníci skončili v nemocnici. Podľa izraelských paramedikov utrpelo zranenia aj sedem izraelských civilistov.

 

 

Napätie v krajine narastá
Najnovšie strety nasledujú po týždňoch rastúceho napätia medzi Palestínčanmi a izraelskými jednotkami v jeruzalemskom Starom meste, ktoré je emocionálnym centrom ich konfliktu.

 

V uplynulých dňoch utrpeli zranenia pri stretoch na posvätnom mieste, ktorému hovoria židia Chrámová hora a moslimovia Vznešená svätyňa, už stovky Palestínčanov a zhruba dve desiatky policajtov.

 

img

 

Miesto, ktoré býva často zdrojom izraelsko-palestínskeho násilia, je považované za tretie najposvätnejšie miesto islamu a vôbec najposvätnejšie miesto judaizmu.

 

Spor pre vysťahovanie Arabov z Jeruzalema
Konflikty tentoraz prišli počas moslimského posvätného mesiaca Ramadán, ktorý býva aj zvyčajne časom zvýšeného náboženského napätia. To však ešte znásobili najnovšie izraelské plány na vysťahovanie arabského obyvateľstva z východného Jeruzalema.

Izraelčania v pondelok oslavujú Deň Jeruzalema, ktorým si pripomínajú získanie kontroly nad Východným Jeruzalemom, kde sa nachádza Staré mesto i spomenuté najposvätnejšie náboženské miesta, v roku 1967.

 

img

 

Zvyčajne ho oslavujú pochodom s izraelskými vlajkami naprieč moslimskými časťami mesta. Mnohí Palestínčania to preto považujú za zámernú provokáciu. Tento rok sa má pochod navyše konať počas posledných dní Ramadánu.

Izraelská polícia v reakcii na intenzívne strety medzi svojimi príslušníkmi a moslimskými protestujúcimi v pondelok rozhodla o úprave trasy plánovaného pochodu ultranacionalistov tak, aby sa vyhol konfrontácii s Palestínčanmi. Rozhodnutie podľa nich prišlo z popudu politických lídrov krajiny.

Na pondelok sú v súvislosti s násilnosťami v Jeruzaleme naplánované aj konzultácie Bezpečnostnej rady OSN za zatvorenými dverami.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies