Napätie v Egypte pokračuje: Moslimské bratstvo vyzýva na povstanie proti armáde

NETKY.SK • 8 Júl 2013, 11:45 • 2 min
Napätie v Egypte pokračuje: Moslimské bratstvo vyzýva na povstanie proti armáde

KÁHIRA - Egyptské Moslimské bratstvo vyzvalo v pondelok svojich prívržencov na povstanie proti vládnucej armáde potom, čo pri prestrelke pred sídlom elitnej Republikánskej gardy prišli o život desiatky islamistických demonštrantov.

slovakia

left justify in out

Pred sídlom gardy, kde údajne zadržiavajú zosadeného prezidenta Muhammada Mursího, sa konajú každodenné protesty. Pri zásahu bezpečnostných síl proti pokojnej demonštrácii zahynulo podľa Moslimského bratstva najmenej 35 ľudí. Incident sa odohral v deň, keď má dočasný prezident a šéf ústavného súdu Adlí Mansúr vymenovať nového premiéra. Streľba tak zničila šancu na dosiahnutie širšej dohody o podobe novej vlády. Konzervatívna saláfistická Strana al-Núr (Strana svetla) už vyhlásila, že v reakcii na pondelňajší "masaker" opúšťa rokovania o novom kabinete.

"Prívrženci Mursího sa práve modlili, keď na nich armáda a polícia spustila streľbu. Tá viedla k smrti 35 ľudí a tento počet pravdepodobne vzrastie," uvádza sa vo vyhlásení Moslimského bratstva. Nemenovaný zdravotník agentúre AFP povedal, že pri streľbe zomrelo 42 ľudí a 322 utrpelo zranenia. Politické krídlo bratstva, Strana slobody a spravodlivosti preto vyzvala Egypťanov na povstanie proti tým, ktorí "chcú ukradnúť revolúciu". Medzinárodné spoločenstvo strana vyzvala, aby zasiahlo a zabránilo ďalším "masakrom". Armáda priniesla vlastnú verziu incidentu, podľa ktorej prišiel pri streľbe o život jeden jej príslušník a šesť bolo vážne zranených. Vyhlásenie ozbrojených síl hovorí, že "ozbrojení teroristi" sa pokúsili vtrhnúť do sídla Republikánskej gardy. 

Dočasný prezident v piatok nariadil rozpustenie parlamentu, ktorý kontrolovali islamisti podporujúci zosadeného prezidenta. Toho armáda z najvyššieho postu zvrhla ešte v stredu po vypršaní ultimáta na splnenie "požiadaviek ľudu". Ozbrojené sily tým reagovali na vypuknutie masových demonštrácií pri príležitosti prvého výročia nastúpenia Mursího do funkcie. Zosadený prezident konanie armády označil za vojenský puč, jeho Moslimské bratstvo však Egypťanov vyzýva, aby sa počas demonštrácií vyvarovali násilia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies