Napätie sa vyostrilo aj v mestách na západe Ukrajiny

NETKY.SK • 23 Január 2014, 17:56 • 2 min
Napätie sa vyostrilo aj v mestách na západe Ukrajiny

KYJEV - Napätie sa dnes vyostrilo aj vo väčších mestách na západe Ukrajiny, kde davy demonštrantov vtrhli do sídel regionálnych úradov. Podľa agentúry AP stovky protestujúcich vnikli do budovy správy Ľvovskej oblasti v meste Ľvov a prinútili jej šéfa Oleha Sala, aby podpísal dokument o svojom odstúpení.

slovakia

left justify in out

Predseda Ľvovskej oblasti, ktorého do funkcie vymenoval prezident Viktor Janukovyč, neskôr svoju rezignáciu odvolal s argumentom, že bol k tomuto kroku donútený pod tlakom.

V Ľvove, kde má tradične silnú podporu ukrajinská opozícia, predtým vyhlásili smútok v reakcii na smrť minimálne dvoch účastníkov protivládnych protestov v Kyjeve. K podobnému útoku demonštrantov na regionálny úrad došlo podľa ukrajinských médií aj Rovne, správnom centre susednej Rivnenskej oblasti. Nepotvrdené správy hovoria o podobných udalostiach aj v ďalších západoukrajinských oblastných metropolách Žytomyr, Chmelnyckyj a Ivano-Frankivsk, oznámila stanica BBC.

Masové protivládne protesty na Ukrajine vypukli v novembri po tom, ako Janukovyč odmietol podpísať kľúčové integračné dohody s EÚ a namiesto toho sa rozhodol posilniť vzťahy s Ruskom. Do násilností prerástli až minulú nedeľu, keď ukrajinský prezident podpísal sériu kontroverzných zákonov, ktoré podľa kritikov vážne obmedzujú občianske práva a aktivity opozície. Počas zrážok s políciou tento týždeň zahynuli v Kyjeve najmenej dvaja demonštranti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies