Napätie sa stupňuje, Brazília odvoláva svojich diplomatov z Venezuely

NETKY.SK • 6 Marec 2020, 08:39 • 2 min
Napätie sa stupňuje, Brazília odvoláva svojich diplomatov z Venezuely

Brazília nariadila stiahnutie všetkých svojich diplomatov a predstaviteľov zahraničnej diplomatickej misie z Venezuely a venezuelskému prezidentovi Nicolásovi Madurovi odkázala, aby vykonal obdobný krok, čo sa týka venezuelských diplomatov v Brazílii.

slovakia

left justify in out

Reakcia

"Nikto nezostane vo Venezuele," povedal zdroj z prostredia brazílskej vlády po tom, ako boli v oficiálnom periodiku počas včerajšieho dňa zverejnené informácie, že štyria diplomati a desať úradníkov bolo odvolaných z brazílskej ambasády a konzulátov vo Venezuele.

 

Koniec celej misie? 

Kedy presne dôjde k stiahnutiu všetkých členov diplomatickej misie vo Venezuele, zdroj neuviedol; podľa brazílskych médií sa tak má stať v priebehu dvoch mesiacov. Opatrenia však neznamenajú, že bude veľvyslanectvo zatvorené, dodal zdroj.

 

img

 

Bolsonaro vs. Maduro

Vo Venezuele žije približne 10 000 Brazílčanov, ktorých sa tieto opatrenia môžu dotknúť. Ide o najnovší príklad vyostrenia vzťahov medzi krajne pravicovou politikou brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara a radikálne ľavicovou vládou Nicolása Madura, ktorú Bolsonaro označil za "diktatúru". Maduro v reakcii zase brazílskeho prezidenta nazval "fašistom".

 

img

 

Dočasný prezident

Brazília patrí k viac než 50 krajinám sveta, ktoré za dočasného prezidenta Venezuely uznali opozičného poslanca Juana Guaidóa. Ten sa za dočasnú hlavu štátu vyhlásil 23. januára 2019 s tým, že chce zosadiť nelegitímne znovuzvoleného Madura. Brazília uznala aj venezuelskú veľvyslankyňu v Brazílii Maríu Teresu Belandriovú, ktorú do funkcie vymenoval Guaidó.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies