Napätie okolo Sýrie rastie: Rusi posielajú bojové lode, Briti stíhačky!

NETKY.SK • 29 August 2013, 15:12 • 2 min
Napätie okolo Sýrie rastie: Rusi posielajú bojové lode, Briti stíhačky!

LONDÝN/MOSKVA - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun potvrdil, že odborníci OSN zostanú v Sýrii do soboty rána a budú ho informovať o svojich nálezoch.

slovakia

left justify in out

V napätej atmosfére okolo Sýrii dve vplyvné krajiny vo štvrtok informovali o vyslaní svojich vojenských strojov do okolia blízkovýchodnej krajiny. Kým Briti potvrdili "čisto preventívne" vyslanie šiestich bojových lietadiel RAF Typhoon na základňu na Cypre vzdialenom približne 200 kilometrov od sýrskeho pobrežia, Rusi avizujú skoré vyslanie plavidiel do Stredozemného mora. Británia tvrdí, že tento krok nesúvisí so situáciou v Sýrii a hroziacim útokom na ňu, Moskva však pripúšťa, že ich krok nadväzuje na "známu situáciu" v regióne. Preto posilní existujúcu tamojšiu flotilu "veľkým" protiponorkovým plavidlom a torpédoborcom.

Libanonské médiá vo štvrtok priniesli vyjadrenia kritizované sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, ktorého vláda je Západom obviňovaná z minulotýždňového chemického útoku. Ten sľubuje v prípade zahraničnej vojenskej agresie víťazstvo. Podľa jeho slov je vôľa ľudu na vysokej úrovni a deklaroval pripravenosť čeliť akýmkoľvek útokom v záujme ochrany vlasti. Vyštudovaný oftalmológ zároveň varoval pred dopadmi konania Západu. "Je to historická konfrontácia, z ktorej vyjdeme víťazne," citovali Asada libanonské médiá. 

V tejto súvislosti sa vo štvrtok vyjadril aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý zatiaľ nepodporuje ozbrojený útok na Damask. Juhokórejský šéf organizácie žiada čas pre inšpektorov, ktorí v Sýrii preverujú okolnosti údajného použitia chemických zbraní. Pan potvrdil, že odborníci OSN zostanú v Sýrii do soboty rána a budú ho informovať o svojich nálezoch. Odhaduje sa, že útok by mohol byť najhorším chemickým od akcie niekdajšieho irackého diktátora Saddáma Husajna spred 25 rokov v kuvajtskej dedine Halabdža. Zahynulo vtedy 5000 ľudí.

Prezident USA Barack Obama už v roku 2012 označil potenciálne použitie chemických zbraní vládou v Sýrii za takzvanú červenú čiaru, po ktorej prekročení sa bude Washington vážne zaoberať zásahom proti režimu v blízkovýchodnej krajine. Chemické zbrane boli údajne použité minulý týždeň a vyžiadali si stovky životov. Al-Asadova vláda to však poprela a obviňuje z útoku povstalcov, ktorých označuje za teroristov, a odmieta výzvy na odstúpenie. Diplomatické riešenie takmer 30-mesačného konfliktu, ktorý si vyžiadal už viac ako 100-tisíc obetí, sa tak stále nepodarilo nájsť. Hovorí sa preto o útoku na sýrske ciele. Útok okrem USA podporujú aj Británia, Francúzsko či Turecko, opačný postoj prezentuje najmä Rusko spolu s Čínou a Iránom. Jednoznačnú podporu spomedzi veľkých krajín odmietli vysloviť aj Taliansko či Poľsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies