Napätie na Ukrajine pokračuje: Povstalci dobyli dôležité mesto Vuhlehirsk

NETKY.SK • 5 Február 2015, 11:00 • 2 min
Napätie na Ukrajine pokračuje: Povstalci dobyli dôležité mesto Vuhlehirsk

KYJEV - Proruskí povstalci na východe Ukrajiny získali v stredu podľa dostupných informácií úplnú kontrolu nad mestom Vuhlehirsk, ktoré patrilo k ich hlavným cieľom pri postupe oblasťou. Separatisti sa zároveň pokúšajú obkľúčiť neďalekú základňu ukrajinských vládnych síl.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pád Vuhlehirska by bol čiastočnou porážkou Kyjeva, ktorý sa snaží obrániť toto mesto, ako aj susedné väčšie mesto a dôležitý železničný uzol Debaľceve pred obkľúčením postupujúcich povstalcov. Hovorca armády v metropole Kyjev uviedol, že o Vuhlehirsk sa stále bojuje. Reportéri tlačovej agentúry Reuters priamo na mieste však bez problémov prešli približne 60 percent územia mesta a nevideli žiaden náznak, že by nejakú oblasť ovládali ukrajinskí vojaci. Nenútene tam hliadkovali povstalci a boli v bojovej nálade, pričom využívali pozície v meste na delostrelecké ostreľovanie Debaľceva.

 

 

 

Západní spojenci Kyjeva sú znepokojení postupom proruských povstalcov v posledných týždňoch, čo v podstate ukončilo päťmesačné prímerie. Americký minister zahraničných vecí John Kerry má dnes navštíviť Kyjev, a to práve v období, keď Washington možno začne prvýkrát poskytovať zbrane ukrajinskej vláde.

      

Vo Vuhlehirsku, zničenom bojmi, vyšiel 50-ročný kovorobotník Sergej Kopun z pivnice, v ktorej sa niekoľko dní skrýval spolu s manželkou a ochrnutou matkou. "Niekto by mal odniesť tieto mŕtve telá, je nehumánne nechať ich tu rozkladať sa," povedal tento obyvateľ mesta, v ktorom žilo pred vojnou 9000 ľudí.

 

 

Asi o tristo metrov ďalej boli vo vnútri záhrady niekdajšej reštaurácie porozhadzované telá štyroch vojakov s ukrajinskými náplecníkmi. Ukrajinské sily sú stále ešte zabarikádované v Debaľceve, veľkej železničnej metropole, kde je dôležitá zastávka dopravy tovaru po železnici z Ruska. Dobytie oboch spomínaných miest by spojilo hlavné povstalecké bašty Luhansk a Doneck.

      

Boje vo vojne, ktorá si už vyžiadala vyše 5000 ľudských životov, dosiahli v posledných týždňoch nevídanú intenzitu. Pokus obnoviť mierové rozhovory stroskotal v sobotu 31. januára. Kyjev a jeho západní spojenci obviňujú Moskvu, že vyzbrojuje a financuje povstalcov a že najnovší postup separatistov podporila aj pozemnými silami. Moskva odmieta tieto obvinenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona