Napätie medzi Ruskom a USA rastie: Hrozí nám vojenský konflikt?

NETKY.SK • 5 September 2018, 11:06 • 2 min
Napätie medzi Ruskom a USA rastie: Hrozí nám vojenský konflikt?

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov je presvedčený, že konfrontácia medzi Ruskom a Spojenými štátmi je čoraz silnejšia, o čom svedčí aj približovanie vojenskej infraštruktúry NATO k ruským hraniciam.

slovakia

left justify in out

Tieto kroky zvyšujú všetky riziká, vrátane rizika vojenskej konfrontácie, čo je pre Rusko neprijateľné a boli o tom informovaní aj americkí partneri, povedal ruský diplomat.

 

"Ak vezmeme do úvahy politické napätie a zmenu rétoriky... áno, konfrontácia sa zvyšuje, napätie stúpa. USA začali expanziu NATO pri našich hraniciach ... v podobe umiestnenia vojenskej infraštruktúry na našich hraniciach. Spojené štáty, Veľká Británia, Kanada, Francúzsko a Nemecko umiestňujú svoje jednotky v pobaltských štátoch a v iných krajinách, ktoré hraničia s bývalým Sovietskym zväzom. Taktiež podporujú iniciatívu vstupu Gruzínska a Ukrajiny do NATO ... dali im formálne pozvanie," povedal Lavrov v utorok.

 

Lavrov prirovnal súčasnú situáciu k udalostiam z 2008 roku, kedy si gruzínsky prezident Michail Saakašvili "zmyslel, že si môže robiť čo chce a zaútočil na svojich občanov." To isté, podľa Lavrova, možno aplikovať na Ukrajine. Permanentné potvrdzovanie toho, že Ukrajina bude v NATO, "pomútilo hlavu" prezidentovi Petrovi Porošenko, a teraz Kyjev vyzbrojuje proti Donbasu. Američania tam posielajú muníciu a zbrane a nielen ľahké zbrane, povedal Lavrov. Okrem toho tam pracujú aj americkí, kanadskí inštruktori, dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
KAratina New
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies