Naozaj sa po alkohole hlúpne?

NETKY.SK • 2 Január 2016, 12:46 • 2 min
Naozaj sa po alkohole hlúpne?

BRATISLAVA - Tiež sa po prehýrenej noci cítite trochu "zabrzdený" a pripadá vám, že máte dlhšie vedenie? Vysvetlenie by tu bolo. Vraj aj deci vína pomaly a isto likviduje inteligenciu. Alebo je to všetko úplne inak?

slovakia

left justify in out

Vedecký časopis Popular Science publikoval závery z prieskumu dánskych odborníkov. Najväčší rozruch spôsobila asi neobvyklá forma výskumu. Išlo sa totiž do hĺbky viac než dosť. Na operačnú sálu.

 

Skupinka vedcov sa pozrela na zúbok najdôležitejšiemu ľudskému orgánu, teda mozgu. Začalo veľké sčítanie. Nie ľudu, ale počtu neurónov, ktoré sú kvôli alkoholu v ohrození. Tie sú totiž prenášačmi všetkých dôležitých informácií. Majú v rukách bežné ľudské úkony, ale aj spomienky a dokonca pamäť. K dispozícii mali lekári dve vzorky. Jeden mozog abstinenta a druhý poctivého pijana, ktorý sa s tým nepáral. Výsledok prekvapil všetkých. 

 

K všeobecnému šoku sa v konečnom súčte zistili minimálne rozdiely. Neuróny tých, čo pijú každý deň a neuróny abstinentov sú na tom s množstvom skoro rovnako. To je jednoznačný dôkaz toho, že riziko hlúposti je po alkohole ešte menšie, než sa predpokladalo. Ale to neznamená, že alkohol nespôsobuje v tele iné zmeny, preto  nezabúdajte piť s mierou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies