Naozaj netradičné fóbie

NETKY.SK • 2 Júl 2016, 15:08 • 2 min
Naozaj netradičné fóbie

BRATISLAVA - Fóbia je chorobný strach v situácii, ktorá bežne strach nevyvoláva. Fóbia je iracionálna, neadekvátna reakcia prejavujúca sa strachom, ktorá človeka zvyčajne núti, aby sa vyhýbal bežným miestam, predmetom alebo situáciám. Je to strach pred vlastným strachom a stratou sebakontroly.

slovakia

left justify in out

Možno by ste neverili, aké všetky fóbie existujú. Čo poviete na to, že sa niekto môže báť vlastnej myšlienky? Moderná doba prináša moderné ochorenia.

 

Macrofóbia

Asi nie je nikto, koho by extra bavilo dlhé čakanie. Ale existujú ľudia, ktorí majú z akéhokoľvek čakania panický strach. Nedokážu stáť ani v obchode a čakať kým sa dostanú na rad aby zaplatili. Čakanie u lekára? To im môže vyvolať priam záchvat. Ešteže sa dá dnes už veľa vecí vybaviť online.

 

Geliofóbia

Že smiech lieči, to predsa vieme. Ale že existuje fóbia zo smiechu? Mať obavu z toho, že vás niekto rozosmeje? To je teda "silná káva".

 

Fronemofóbia

Určite aj vy poznáte niekoho, kto občas vyzerá ako by vôbec nepremýšľal. A možno trpí práve touto fóbiou a bojí sa vlastnej myšlienky. Ako to tí ľudia dokážu vôbec nepremýšľať?

 

Emotikonfóbia

Dnes smajlíci skoro nahrádzajú slová a frázy, pretože perfektne vystihujú emócie aj činnosti, ale mnohí z nich majú poriadnu depku. Nechcú ich ani písať, ani dostávať. Skutočne im spôsobujú strach. Musia to mať ťažké v dnešnej dobe plnej žltých "ksichtíkov".

 

Efodiofóbia

Je tu leto a s ním množstvo plánov. Počkať!!! Ľudia trpiaci efodiofóbiou plány priam neznášajú a spôsobujú u nich paniku. Teda hlavné je nič neplánovať. 

 

Decidofóbia

Rozčuľuje vás niečia nerozhodnosť? Môžeme vás uistiť, že vždy môže byť horšie. Mohli by ste napr. stretnúť človeka, za ktorého musíte všetko rozhodovať pretože dilema u neho vyvoláva úzkostné záchvaty.

 

Caligenofóbia

Tak týmto ochorením trpia len muži a ide o strach z krásnych žien. 

 

Ambulofóbia

Vedeli ste, že sa dá bať aj vlastných krokov? Pre postihnutého touto fóbiou je chôdza neskutočným utrpením. Zaujímalo by nás ako sa ale presúvajú z miesta na miesto.

 

Agyiofóbia

Keď sa chce človek dostať z bodu A do bodu B, musí niekde prejsť vozovku. Veď sa tomu dnes ani nedá vyhnúť. Lenže čo chudák jedinec, ktorý by na cestu za žiadnu cenu nevstúpil? Ten má asi poriadne sťaženú cestu do práce. 

 

Ablutofóbia

Čistota pol života? No jasné, ale keď na niekoho pôsobí kúpeľňa ako mučiaci nástroj, nedá sa svietiť. A to je presne tento prípad. Ablutofóbia je panický strach z kúpania a umývania sa. Voda a mydlo je proste peklo. Niet čo dodať...
 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona