Naomi Campbellová vojnovému súdu povedala, ako dostala v JAR diamanty

NETKY.SK • 6 August 2010, 06:28 • 2 min
Naomi Campbellová vojnovému súdu povedala, ako dostala v JAR diamanty

Naomi Campbellová vojnovému súdu povedala, ako dostala v JAR diamanty

slovakia

left justify in out

img

Britská modelka Naomi Campbellová dnes pred vojnovým tribunálom OSN v Haagu vypovedala v prípade obvineného libérijského exprezidenta Charlesa Taylora, že v roku 1997 na večierku v JAR dostala vrecúško s diamantmi.
      "Dostalo sa ku mne niekoľko kamienkov, boli to veľmi malé, špinavo vyzerajúce kamene," uviedla Campbellová s tým, že nevie, od koho boli. Priniesli jej ich k dverám izby dvaja černosi s tým, že je to dar pre ňu.
      Osobitný súd pre Sierru Leone (SCSL) sa chce od Campbellovej dozvedieť, či od libérijského exprezidenta dostala nebrúsené diamanty na večierku organizovanom Nelsonom Mandelom. Podľa prokuratúry by to mal byť dôkaz, že Taylor dostával diamanty od povstalcov v Sierre Leone počas občianskej vojny v tejto krajine v rokoch 1992-2002 výmenou za zbrane z Libérie.
      Štyridsaťročná modelka nechcela pôvodne v tomto prípade vypovedať s odôvodnením, že "má obavy o svoju bezpečnosť" a "nechce sa do prípadu zapojiť", ale jej žiadosť súd zamietol.
      "Keď mi dali vrecúško, potom som išla spať. Prezrela som si ho až ráno," povedala Campbellová.
      Ako ďalej uviedla, na raňajkách o neobvyklom dare povedala herečke Mii Farrowovej a modelingovej agentke Carole Whiteovej.
      "Jedna z nich mi povedala: To je určite od Charlesa Taylora. Povedala som im, že som si to aj myslela," vypovedala Campbellová.
      Potichu hovoriaca modelka konštatovala, že Farrowová alebo Whiteová jej povedali, že kamene sú zrejme diamanty. Campbellová sa však nepamätá na to, že by im kamene ukázala, hoci ich na raňajky vzala so sebou.
      Diamanty dala modelka podľa svojich slov blízkej osobe, ktorá vykonáva charitatívnu činnosť v Juhoafrickej republike.
      Podľa obžaloby libérijský exprezident viedol a vyzbrojoval povstalcov s cieľom získať kontrolu nad susednou západoafrickou krajinou a pripraviť ju o jej veľké minerálne bohatstvo, najmä tzv. krvavé diamanty ťažené za pomoci otrockej práce.
      Odhaduje sa, že obeťami zabíjania, systematického zmrzačovania a iných krutostí sa počas občianskej vojny v Sierre Leone stalo približne 500.000 ľudí. Niektoré z najhorších skutkov páchali skupiny detských vojakov, ktorým dávali drogy, aby ich znecitliveli voči hrôze ich činov.

Zdroj: TASR/ Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies